Emlékezés a mesterre, elhunyt dr. Zarándi László (1929-2023)
2023. augusztus 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hétfőn 94 éves korában elhunyt Zarándi László olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok atléta, az 1952-es helsinki olimpián bronzérmes 4x100-as váltó tagja, akiről egyetemünk oktatója, Szalma László emlékezik meg.

Jóllehet ő volt a kezdő sprinter a „villámikrek” csapatában, most utolsóként ő adja át a váltóbotot a többieknek, akik már odaát várták, így most már együtt szurkolnak fentről a budapesti atlétikai világbajnokságon induló 4x100-as magyar női és férfiváltónak.

Emlékezés a mesterre elhunyt dr. Zarándi László 1929 2023 2

Zarándi Laci bácsival hallgatóként a TF-en ismerkedtem meg, amikor még Schulek Ágoston volt a felkészítő edzőm. Fegyelmezett, kimért, szigorú tekintet sugárzott belőle, amely aztán később igencsak megváltozott kettőnk között. A szigorúság inkább segítően barátira változott. Mielőtt Ágoston külföldre ment edzősködni, közösen elmentünk Laci bácsihoz, hogy vállaljon el és segítse a pályafutásom sikeres folytatását. Laci bácsival – precíz ember lévén – áttekintettük a tennivalókat, és ezt a közös munkánk végéig be is tartottunk. Pontos, mondhatnám tudományos igénnyel megtervezett edzésterv szerint készített fel a különböző világversenyekre – sikeresen. Közös pályafutásunk során egyetlen olyan eset volt, amikor – rajtunk kívül álló okokból – nem bizonyíthattuk be, hogy mit is tudunk valójában. Azt, a Los Angeles-i olimpiát, ha szakmáról beszélgettünk, mindig szóba hozta: „Akkor voltunk a legjobbak, kár érte!”

Az ő hathatós rábeszélésének köszönhetem, hogy folytattuk a közös edzéseket, mert bizony, én akkor be akartam fejezni a sportolást. Ezután még évekig segítette tanácsaival, szakértelmével felkészülésemet. Sok-sok versenyt, edzőtábort jártunk meg közösen, amire mindig jó visszagondolni, felidézni a sikereket. Sokszor előveszem az edzésnaplókat, hogy akkor ott, mit, hogyan csináltunk és az miért lehetett eredményes. Együttműködésünk vége felé már rendszeresen kikérte a véleményemet, és úgy terveztük az éves felkészülést. Később vallotta be, hogy már ekkor az oktatás és az atlétikai tanszék irányába terelgetett, ami aztán a nyugdíjas évének bekövetkeztével meg is történt. Nem akart ő visszavonulni, de a TF-en megbántotta valaki, akitől azt nem várta, és otthagyta szeretett intézményét.

Emlékezés a mesterre elhunyt dr. Zarándi László 1929 2023 3

Mert amit a fejébe vett az úgy is maradt, azon nem változtatott. Ebben az időben, hirtelen kellett átvegyem a helyét a tanszéken és az edzősködésben a TFSE-ben. Természetesen mindvégig segített, és hasznos tanácsokkal látott el. Ez így volt még a legutolsó találkozásunk alkalmával is, amikor a napi eseményekről, a TF-ről, a tanszék helyzetéről, a fiatal atlétákról, a hazai vb-ről és sok egyéb másról beszélgettünk. Félelmetesen jó memóriája volt még akkor is, olyan dolgokat említett a múlt századból, amiket én már rég elfeledtem. Amíg tudott, részt vett az ünnepi tanszéki értekezleteinken.

A legutolsó kerek évfordulós születésnapi köszöntésén vidáman értékelte az elmúlt 90 évet, megköszönve az intézménynek, a TF-nek – amely az első és egyben utolsó munkahelye volta lehetőségeket és a sok szeretetet. Terveztük, hogy a Csörsz utcai pályánkat és a hazai vb-helyszínt, az új Nemzeti Atlétikai Központot miként nézhetné meg, hogy velünk együtt örüljön, de ez már sajnos nem valósulhatott meg… 

Nagyon sok TF-es hallgatónak és atlétának adta át tudását, amit nagyon nagy hálával és tisztelettel köszönünk. Emlékét örökre megőrizzük, mindannyian, akik legtöbbször Mesternek szólítottunk!

Isten áldja!

Szalma László

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!