Augusztus 6-án 80 éves lenne Dr. Schulek Ágoston rúdugró bajnok, sportdiplomata, egyetemi professzor
2023. augusztus 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TFSE, majd a Vasas SC sportolójaként versenyzett, rúdugrásban hétszer javított országos csúcsot, legjobb eredményét, 490 cm-t 1971-ben érte el. Háromszor nyert magyar bajnokságot, tizenötször viselte a magyar válogatott mezt.

Kimagasló sportsikerei ellenére, evangélikus lelkész édesapja rendszerkritikus írása miatt csak harmadszorra vették fel a Testnevelési Főiskolára, ahol tanári és atléta szakedzői diplomát szerzett, majd az Atlétika Tanszék docense, és 1990-től négy éven át az egyetem általános és tanulmányi rektorhelyettese volt. 2000 és 2004 között a gödöllői Szent István Egyetem sportigazgatója, 2004 és 2007 között testnevelési tanszékvezetője, majd nyugdíjas oktatója.

Oktatói munkája mellett a Vasas, majd a TFSE edzőjeként, négy évig a kuvaiti ugróválogatott, majd 1987 és 1989 között a magyar atlétaválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott szeretett sportágáért. Többek között Szalma László kétszeres Európa-bajnok távolugró és Bagyula István világbajnoki ezüstérmes rúdugró edzőjeként világhírre és mesteredzői címre tett szert.

Három gyermeke, valamint az edzősködés és az egyetemi oktatás mellett aktív sportvezetőként is fontos szerepeket töltött be a hazai és a nemzetközi sportdiplomáciában.

1991 és 2001, valamint 2008 és 2009 között a Magyar Atlétikai Szövetség (MASz) elnöke, 1991 és 2001 között, valamint 2009 és 2011 között a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi tagja, 1992 és 1996 között alelnöke. 1998 és 2001 között az Olimpia Sportágak Szövetségének elnöke. 1995 és 2007 között az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) alelnöke, 2008-tól a szövetség tiszteletbeli örökös tanácstagja volt.

Augusztus 6 án 80 éves lenne Dr. Schulek Ágoston rúdugró bajnok sportdiplomata egyetemi professzor 2

Főszervezője volt a felejthetetlen 1998-as budapesti Európa bajnokságnak. A Gyulai István és Zsivótzky Gyula Alapítvány a Magyar Atlétikáért és a Magyar Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány kuratóriumi elnökeként haláláig részt vett az atlétika és a TF mindennapjaiban.

Dr. Schulek Ágoston a szó igazi, humán értelmében korunk reneszánsz embere volt. A magas szintű edzői, sportvezetői munka mellett aktívan vett részt a 90-es évek polgári, demokratikus értékeinek kialakításában, közvetítésében, a magyar nemzet megújulásában: a Magyar Örökség és Európai Egyesület elnökeként a hazaszeretet, a hit, a tiszta, megalkuvás nélküli élet volt a vezérelve. Közel húsz évig a TF Esték értékeket adó összejöveteleinek alapítója és szervezője, a Százak Tanácsának tagja, kezdetektől a Civil Összefogás Fórum szóvivője volt.

1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést; a hazai és nemzetközi atlétikai élet kiemelkedő vezetési és szervezési munkájáért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség veterán jelvényét; a magyarságot, a társadalmi megújulást szolgáló magatartásáért – feleségével Edittel együtt – a Széchenyi Társaság díját. 2011-ben, poszthumusz Magyar Örökség-díjas, 2012-ben pedig Magyar fairplay-díjas lett életmű kategóriában.

Nevét a bonyhádi atlétika pálya, illetve a Budapest Open, Schulek Ágoston atlétikai emlékverseny őrzi.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!