A TF küldi a legnagyobb sportolói küldöttséget az Egyetemi Világjátékokra
2023. július 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Összesen 18 sportolónk vesz részt a július 28-án kezdődő és augusztus 8-án záruló csengtui Egyetemi Világjátékokon.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében tette le a fogadalmat a csengtui Egyetemi Világjátékokra (EVJ) készülő 113 magyar egyetemi hallgató. Közülük 18-an intézményünket képviselik, ami azt is jelenti egyben, hogy a TF küldi a legnagyobb sportolói küldöttséget a világeseményre.

Az EVJ – korábban Universiade – az olimpia után a világ második legjelentősebb multisporteseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak.

A július 17-i fogadalomtételen beszédet mondott prof. dr. Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, aki hangsúlyozta: a játékokat egyre több ország sportolói veszik komolyan.

„Közel négy évet kellett várnunk arra, hogy a világjátékok kapcsán újra találkozzunk, de tizenegy nap múlva elkezdődik a világ második legnagyobb multisporteseménye a kínai Csengtu városában. 1959-ben, az első Universiádén még csak 985 sportoló vett részt, idén azonban ez a szám megközelíti vagy meg is haladja a 8000 főt” – emelte ki.

A TF küldi a legnagyobb sportolói küldöttséget az Egyetemi Világjátékokra

Az eseményen jelen volt és beszédet mondott dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, valamint a kiutazó magyar egyetemi csapat szponzora, az MVM Paksi Atomerőmű képviseletében dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató, olimpiai bajnok cselgáncsozó.

A fogadalomtétel szövegét Pigniczki Fanni, a Károli Gáspár Egyetem hallgatója, a TF friss diplomása olvasta fel, aki ritmikus gimnasztikában képviseli hazánkat. Az olimpikon és Világjátékok-érmes sportoló korábban Nápolyban már részt vett az egyetemisták multisportversenyén. Fannit más megtiszteltetés is érte: Ágh György vízilabdázóval (Kodolányi János Egyetem) ő lesz a magyar egyetemi csapat zászlóvivője az EVJ nyitóünnepségén.

Mint ismert, az EVJ-t már kétszer el kellett halasztaniuk a szervezőknek a világjárvány miatt: 2021-ről, 2022-re, majd 2022-ben 2023-ra. Ezért is van az esemény logójában mindenhol a 2021-es évszám.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 1959-ben rendezte meg az első EVJ-t, korábbi nevén Universiadét. Az idei viadalra 161 fős magyar delegáció utazik ki, ebből 113-an versenyzők, akiknek tizenkét sportágban – asztalitenisz, atlétika, evezés, íjászat, cselgáncs, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, tékvandó, úszás, vívás, vízilabda – szurkolhatunk. Magyarország a nyári EVJ-n eddig 116 arany-, 93 ezüst- és 111 bronzérmet szerzett.

Fotó: MEFS

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!