Atlétika: Szalma László fantasztikus budapesti világbajnokságra számít
2023. július 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Alig több mint egy hónap múlva kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság, amelynek kapcsán Szalma Lászlóval, a TF egyetemi docensével beszélgettünk. Természetesen szóba került a csaknem négy évtizede felállított magyar távolugrócsúcsa is.

 Emlékezetes nap a mai a magyar atlétikában: pontosan 38 évvel ezelőtt, 1985. július 7-én érte el a mindmáig élő országos csúcsot távolugrásban Szalma László, 830 centiméteres „repülése” alighanem az idei budapesti atlétikai világbajnokságon is döntős szereplést érne.

„Jól emlékszem arra a csaknem negyven évvel ezelőtti napra – mondta megkeresésünkre a 65 esztendős Szalma László, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Atlétika Tanszékének korábbi vezetője, jelenleg egyetemi docense. – Egy külföldi versenyről utaztunk haza, ott 827 centimétert ugrottam, a Népstadionban aztán túlszárnyaltam ezt az eredményt, a Keleti pályaudvar felőli homokgödörbe érkeztem a 830 centiméteres ugrással. Ezzel az eredménnyel még ma is szép sikereket érhetnék el.”

Helyben is vagyunk.

Augusztus 19. és 27. között a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ ad otthont az atlétikai világbajnokságnak, a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményének, amelyen majd remélhetőleg ámulatba ejtik a közönséget magyar és külföldi sztárok.

„Szeretnék minden nap kint lenni a versenyeken, óriási esemény ez, egyúttal büszkeség sportágunknak, valamint hazánknak is, amely korábban még nem adott otthont ekkora sportrendezvénynek. Az 1998-as budapesti Európa-bajnokság fantasztikus élmény volt, nos, az idei vb azt is fölülmúlja – folytatta Szalma László. – Több mint húsz magyar indulónak szurkolhatunk augusztusban Budapesten. Szívből kívánom nekik, hogy hazai közönség előtt, a világ egyik legnagyobb sportversenyén hozzák ki magukból a legjobb teljesítményt, törekedjenek egyéni csúcsuk megdöntésére. Eleve megsüvegelendő eredmény kijutni a világbajnokságra, hiszen óriási a konkurencia, fantasztikus atléták kápráztatnak el minket világszerte, kétszáznál is több tagállam sportolói igyekeznek elérni az induláshoz szükséges szintet. Egy biztos: a világbajnokságokon mindig megmutatkozik, ki milyen versenyzőtípus. Jónak kell lenni.”

Ha magyar neveket nem is mondott, Szalma László elárulta, a külföldi sztárok közül kik lehetnek a budapesti viadal legfényesebb csillagai.

„Sok atlétától várok kimagasló eredményt, a venezuelai Yulimar Rojas női hármasugrásban, a svéd Armand Duplantis pedig férfi rúdugrásban akár meg is döntheti saját világcsúcsát – véli a TF egyetemi docense. – Összességében fantasztikus teljesítményeket remélek a vb-n, hiszen láthatjuk, egyre jobb eredmények születnek a versenyeken.”

És persze azt is kíváncsian várjuk, hogy férfi távolugrásban hányadik helyet érne a 830 centiméter.

Mint ismert, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem részt vesz a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság Önkéntes Programjának működtetésében, emellett az egyetemünk Csörsz utcai létesítménye lesz a világesemény egyik edzőhelyszíne, valamint a vb alatt a TF-en rendeznek egy egynapos szakmai konferenciát, amelyen a világ legjelentősebb sporttudósai lesznek jelen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Fotó: Németh Ferenc / MTI

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!