Újra a TF-en találkoztak Bretz Károly egykori tanítványai
2023. június 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A tavalyi év után ismételten a TF-en találkozott 1966-ban végzett diákjaival dr. Bretz Károly, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Kerezsi Endre-díjas, a BME és a TF címzetes egyetemi tanára, a Semmelweis Egyetem honoris causa professzora.

Ha nem is napra pontosan egy évvel ezelőtt, de majdnem ugyanebben az időpontban, 2022 júliusában látogatták meg egyetemünkön Bretz Károlyt szeretett tanítványai. Akkor 91. születésnapja alkalmából köszöntötték fel a tanár urat, ám ezúttal Bretz Károly külön kérte régi tanítványaitól, ne 92. születésnapja apropójából gyűljenek össze egyetemünkön, hanem azért, hogy egymást ünnepeljék. 

Na de kik is ezek az öregdiákok? Ötvenhét évvel ezelőtt elektronikai műszerészeket kezdtek el képezni egy esztergomi ipari szakközépiskolában, és Bretz Károly több szaktantárgyat is tanított a tizenöt fős kísérleti osztályban. Ahogy a tanár úr fogalmazott: „Csupa tudós járt oda, fejből rajzolták a táblára az oszcilloszkópot az áramkörökkel együtt.”

Ezt követően a tanár úr egy időre felhagyott a tanítással, és a Medicor cég megbízásából a Szovjetunióba utazott, hogy műszereket mutasson be orvosoknak.

Újra a TF en találkoztak Bretz Károly egykori tanítványai

A múlt felidézése után térjünk vissza a jelenbe! A csütörtök délelőtti, családias hangulatú találkozóra kilencen jöttek el, és a rendezvény – akárcsak tavaly – kiváló hangulatban telt. Természetesen a tanítás és a tanulás sem maradhatott el: Bretz Károly „Terápia és rehabilitáció EEG- és EMG-karakterisztikájú, pulzusmodulált mágneses térrel” címmel a mágnesterápiáról tartott előadást az egybegyűlteknek.

Az eseményen jelen volt Mikolik Ágnes tanárnő, iskolaigazgató és iskolatulajdonos is, aki a TF-en szerzett kézilabda-szakedzői képesítést, majd később – prof. dr. h. c. Mocsai Lajos mellett – a TF menedzserigazgató-helyetteseként tevékenykedett.

A múltidéző délelőtt ünnepi ebéddel zárult, és ahogyan mondani szokás: idén is újra egymásra talált tanár és öregdiák.

Dr. Bretz Károly egyetemi doktori, műszaki tudományokbók kanditátusi, PhD és akadémiai doktori címmel rendelkezik Ukrajnában és a Magyar Tudományos Akadémián. Ezenkívül a Kijevi Egyetemen díszdoktori oklevelet is kapott, továbbá öt állami nyelvvizsgája van (angol, francia (2), német és orosz). Az ELTE Jogtudományi Karán iparjogvédelmi szakot végzett. Több külföldi felsőoktatási intézményben adott elő, a New York-i, a Columbia, az Ottawai, a Párizsi, a Moszkvai, Leningrádi Egyetemen, illetve a Müncheni Műszakin (három évig). A Munkaügyi Minisztérium iparjogvédelmi szakértőként tartja nyilván. A BME-n negyven évig oktatott. A szakminiszter határozata alapján öt alkalommal kapta meg a Kiváló Feltaláló-díj Aranyfokozatát. 1984-ben a minisztertanácstól kitüntetést kapott a kiváló munkájáért. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!