Csináld, amit szeretsz, szeresd, amit csinálsz! – búcsúzik a TF-től Dosek Ágoston
2023. június 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Utolsó félévét tölti a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen Dosek Ágoston, a Rekreáció Tanszék egyetemi docense, aki nem csupán a TF-en hagy(ott) mély nyomot maga után.

Ahogyan fogalmazott: még az előző évezredben kezdett el tanítani a TF-en.

Dosek Ágoston, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Rekreáció Tanszékének egyetemi docense 1988 óta, vagyis 35 éve oktató az intézményben, amelyben 68 esztendősen jelenleg az utolsó félévét tölti.

„Azért nem égetek föl mindent magam mögött – hangsúlyozta megkeresésünkkor a testnevelő tanári diplomát is szerzett Dosek Ágoston. – A természetjáró és a sítáborokat már nem akarom én szervezni, hosszú éveken keresztül egyedül vittem ezek terhét a vállamon – gondoskodtam az utódlásról. Ha pedig a jövőben az utódaim bármiben a segítségemet kérik, jövök jó szívvel.”

A tanítás mellett a tájfutás és a sífutás is örök szerelme, előbbiben világbajnoki hatodik helyezést ért el, magyar és osztrák szövetségi kapitányként egyaránt dolgozott. Annak idején sífutó társa volt a Nemzet Sportolójának, a néhai Monspart Saroltának, edzőként pedig Oláh Katalin mindkét tájékozódási futó világbajnoki címéhez hozzájárult.

A természetjárással kapcsolatban megosztotta velünk egyik kedves emlékét.

„A nemzetközi testnevelő tanári továbbképzéseink alkalmával a termi zenés-táncos mozgásformák álltak az érdeklődés középpontjában. Fölvetődött, hogy a TF épületein kívül is legyen valamilyen sportkínálat. Úgyhogy megszerveztem egy tájékozódási  gyakorlatot a budai Várban, majd közkívánatra a Normafához is elvittem a csoportot túrázni a környezeti csodák megtapasztalására.”

Csaknem négy évtizedre visszanyúló tanári pályája során sohasem kért helyettesítést, egyetlen órájáról sem késett el, követendő példák az utókornak.

„Csináld, amit szeretsz, szeresd, amit csinálsz! Ez a legfontosabb – tette hozzá a tájfutásban és tájékozódási kerékpározásban is masters világbajnok Dosek Ágoston. – Pályafutásom során azt is megtanultam, milyennek kell lennie a testnevelés órának. A tanítvány izzadjon meg, tanuljon újat, és legyen miért mosolyognia. Ha ebből a háromból kettő megvan, az már jó, egy azonban kevés.”

Ami pedig a közeljövőt illeti: bakancslistáján szerepel az izlandi kiruccanás, a norvég fjordok helyszíni megcsodálása, valamint benevez a svájci St. Moritzban megrendezendő hosszú távú sífutóversenyre. Utóbbiban van már tapasztalata, hiszen 2009-ben indult a világhírű Vasa-futáson Svédországban, 90 kilométert tett meg a 14 700 (!) nevező, köztük Gunde Svan, a svédek négyszeres olimpiai és hétszeres világbajnoki aranyérmes legendás sífutója.

Dosek Ágoston elhivatottsága és kitartása ilyen módon is útmutatás a fiataloknak.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!