Több mint 120 résztvevő és TF-es jelenlét a NEKA konferenciáján
2023. június 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Június 14-én, szerdán Balatonbogláron tartotta szakmai konferenciáját a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ és a tízéves Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA). Az eseményen egyetemünk is képviseltette magát.

A mentális képességek fontosságáról szóló szakmai előadások és jó hangulatú beszélgetések jellemezték a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ (KMK) és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) rendezte szakmai napot. Mint ismert, a NEKA és a KMK évről-évre társrendezője egyetemünk legjelentősebb sporttudományos rendezvényének, a „Sport és innováció” konferenciának.

A jelentős érdeklődés mellett lezajlott Balaton-parti eseményen egyetemünk képviseletében dr. habil. Lénárt Ágota, a Pszichológia és Sportpszichológia Tanszékének vezetője, valamint prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a NEKA sporttudományos és szakmai főigazgatója tartott előadást.

Lénárt Ágota előadásában elmondta, szinte lehetetlen megbecsülni, hogy a mentális felkészülés hány százalékban játszik szerepet a teljesítményben, hiszen mindez rengeteg egyéb tényező függvénye. Amit nagyon fontosnak tart, hogy tudatosuljon: a mentális hibajavítás folyamata kulcsfontosságú, hiszen enélkül újra és újra beleeshet valaki abba a hibába, amely korábban megakadályozta őt a jó eredmény elérésében. A szakember a fejlődést tudja segíteni, az érést azonban nem, és miután maga a fejlődés nem lineáris, ezért a folyamatos gyakorlás ezen a területen is elengedhetetlen.

Több mint 120 résztvevő és TF es részvétel a NEKA konferenciáján 1

Mocsai Lajos egy szívszorító téma kapcsán a krízismenedzsmentet járta körül. Annak idején a Telekom Veszprém edzőjeként élte meg a játékosai elleni végzetes támadást, melynek Marian Cozma áldozatául is esett. A 2009-es drámai események felidézése még ma is felkavaró, ám végig követhettük az a néhány napot, amely a gyilkosság és a szinte lehetetlen küldetésként vállalt Bajnokok Ligája-meccs megnyerése volt az Ademar León ellen.

Több mint 120 résztvevő és TF es részvétel a NEKA konferenciáján 2

Rajtuk kívül pódiumra lépett Sótonyi László korábbi 191-szeres válogatott kézilabdázó, a NEKA NB I-es férficsapatának vezetőedzője, dr. Baji Balázs, a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának elnöke, dr. Farkas István dandártábornok és Madaras Norbert kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok vízilabdázó.

Forrás: NEKA
Fotó: NEKA

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!