Fantasztikus előadások a Magyar Sportorvos Társaság TF-en tartott konferenciáján
2023. június 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Prof. dr. Martos Évával beszélgettünk a Magyar Sportorvos Társaság (MST) konferenciájáról, amelynek június 8-án és 9-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adott otthont.

Kétszázötven regisztrált vendég, vibráló levegő, érdekesebbnél érdekesebb előadások, óriási siker – röviden így lehet összefoglalni a Magyar Sportorvos Társaság (MST) múlt heti konferenciáját, amelynek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén terme adott otthont. Június 8-án és 9-én rendezték meg az eseményt, mégis mintha versenyt kellett volna futni az idővel, annyi érdekességet zsúfoltak a programba a szervezők. Az első nap utolsó előadása este fél 8 körül, a másodiké délután fél 6 körül ért véget.

„Sokáig emlékezetes két nap volt ez – újságolta örömmel érdeklődésünkre prof. dr. Martos Éva sportszakorvos, a TF rektori főtanácsadója. – Tudni kell, hogy az MST kétévente rendezi meg ezt a konferenciát, az előzőt a covid miatt csak online módon tartották meg, az ideit megelőzően 2018-ban találkozhattunk személyesen ilyen összejövetelen. Érezhető is volt a társaságon ez a fajta éhség: hogy végre együtt lehettünk! A TF pedig tökéletes helyszín, tökéletesen látta el a házigazda szerepét, hálával tartozunk ezért az egyetemnek, egyszersmind nagyon örülünk, hogy sok kollégát sikerült megnyernünk a TF-ről erre a rendezvényre.”

Már a nyitóelőadás fantasztikus élményt nyújtott. A World Athletics egészségügyi és tudományos igazgatója, Stéphane Bermon tartotta, az augusztusban Budapesten rendezendő atlétikai világbajnokság miatt nekünk, magyaroknak különösen tanulságos volt. Neves külföldi előadok online és személyesen egyaránt emelték a konferencia fényét, és természetesen rendkívül nagy sikert aratott a kardiológusok és a sportorvosok közös szekciója a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szervezésében, amelyhez a világhírű MAYO-klinikáról is bekapcsolódtak, s értekeztek a hirtelen halál különböző aspektusairól.

Fantasztikus előadások a Magyar Sportorvos Társaság TF en tartott konferenciáján 1

Ugyancsak kiemelkedő érdeklődés kísérte a sport és kábítószer/dopping-antidopping témának, ebben a szekcióban 120-nál is többen hallgatták az időnként meghökkentően érdekes témákat, illetve hátterük feltárását.

„A meghívott sportszakemberek, Sós Csaba, Juhász István és Bánhidi Ákos az úszás, a kézilabda és a korcsolya sajátosságait boncolgatták, rendkívül népszerű volt a kerekasztal-beszélgetésük – tette hozzá Martos Éva. – És ami számomra különösen fontos: sok fiatal érdeklődött a témák iránt, örömmel láttam őket. Itt jegyzem meg, hogy a fiatal előadók pályázhattak is a konferenciánkon, kilencen meg is tették, s olyan érdekesen és jól adták elő színvonalas anyagaikat, hogy harmincöt pontnál kevesebbet egyiküknek sem adtunk – a maximális negyvenből.”

Azt pedig már mi tesszük hozzá: van egy ötletünk, hol rendezzék meg az MST következő konferenciáját...

Kép: sportorvostarsasag.hu

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!