Pedagógusnap verőfényes napsütésben
2023. június 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Június első napján a TF-étterem teraszán tartották az ebéddel egybekötött pedagógusnapot, amelynek során a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem dolgozóit köszöntötték.

Pompás időjárás, remek hangulat, ellenállhatatlan ételek – kell-e ennél több egy felejthetetlen pedagógusnapi összejövetelhez? Mint minden évben, idén is június elején ünnepelték a TF tanárait és dolgozóit a már jól bevált helyszínen, az étterem teraszán.

A közös ebéd előtt először prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnök szólt néhány szót az egybegyűltekhez. Beszédében külön kitért arra, hogy a TF-en dolgozók kizárólag egy nagy közösség részeként tudnak hatékonyan dolgozni és előrelépni.

„Azt szokták mondani, hogy a huszonegyedik század az egyén érvényesülése felé halad, ám a jövőt a közösségépítés és a közösségek együttműködéséből eredő eredményesség jelenti. Másik fontos, szintén idevágó dolog, hogy az oktatási intézmények között kialakult verseny is hatékonyságot szül, nemcsak az együttműködés” – emelte ki. 

Pedagógusnap verőfényes napsütésben 1

Mocsai Lajos emlékeztette a hallgatóságot, hogy az utóbbi időben a TF sokat javított helyezésén az egyetemi rangsorban, továbbá, hogy intézményünk elengedhetetlen szerepet játszik a hazai élsport sporttudományos és pedagógiai, illetve szakmai támogatásában. Ezenkívül az egyetem egyik legfontosabb társadalmi felelősségvállalása továbbra is az, hogy hirdesse az egészséges életmódot és az elsődleges prevenciót.

Beszéde zárásaként megköszönte dr. Dosek Ágoston, a Rekreáció Tanszék oktatójának munkáját, aki bár nyugdíjba vonulása után is sokáig tanított a TF-en, a jövőben visszavonul, és családjával tölti idejét. 

Ezt követően dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes szólalt fel. Aláhúzta, hogy a hatékony csapatmunka egyik feltétele, hogy az itt dolgozók közösségi eseményeken és informális összejöveteleken is részt vegyenek. Külön kiemelte, hogy a pedagógusnap nemcsak az egyetemen tanító oktatókról szól, hanem az összes dolgozóról is.

Ezt követően 95. születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriellát, mindenki Gabi nénijét, a magyar röplabdasport megkerülhetetlen alakját, aki 1961-ben szerzett diplomát az akkori Testnevelési Főiskolán. Gabi néni – aki a magyar női válogatottal kétszer ért el olimpiai negyedik helyezést – később pedagógiából és pszichológiából is lediplomázott, majd szakedzői képesítést szerzett. Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon ő írt először doktori disszertációt röplabdázásból, amelyet sikeresen megvédett.

„Felejthetetlen emlékeket őrzök a TF-ről – kezdte beszédét. – Annak idején nagyon szerettem ide járni, mert ragyogó volt a tantestület, amelynek tagjaitól rengeteget tanultam. Többek között azt, hogy mindig előre kell néznünk, bővítenünk kell tudásunkat. Talán ennek köszönhetem, hogy három olimpiára is kijuttattam a magyar női röplabda-válogatottat. Nincs annál jobb érzés, mint amikor az ember megtanít valakit valamire. Mindenkinek azt kívánom, hogy szeressen oktatni, mert ennél nincs csodálatosabb.”

Fotó: Csortos Máté

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!