Elkezdődött a TF-en az Európai Sportszociológiai Társaság konferenciája
2023. május 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Május 30-án kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött nyitóünnepséggel kezdődött el a TF-en az EASS2023 Budapest, az Európai Sportszociológiai Társaság (EASS) éves konferenciája.

2023. május 30. és június 2. között a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen rendezik az Európai Sportszociológiai Társaság konferenciáját, az EASS2023 Budapestet „Átalakuló sport – átalakuló európai társadalmak” (Transitioning sport – Transitioning European societies) címmel.

Az Európai Sportszociológiai Társaság egyik alapító tagja Földesiné Szabó Gyöngyi professor emerita, a TF Társadalomtudományi Tanszékének nyugalmazott oktatója, míg a szervezet elnökségében Perényi Szilvia, a Sportmenedzsment Tanszék docense, az EASS bővített elnökségének tagja képviseli egyetemünket. A konferencia szervezését még évekkel ezelőtt nyerte el intézményünk, ám a pandémia okozta halasztások miatt végül most kerül rá sor. 

A rendezvény fővédnöke Sterbenz Tamás, a TF rektora és Géczi Gábor, a TF Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, a Sportmenedzsment Tanszék vezetője.

Elkezdődött a TF-en az Európai Sportszociológiai Társaság konferenciája

A négynapos eseményre – amely az európai és a globális társadalomtudományi közösség egyik legnagyobb seregszemléje – összesen 120 egyetemi kutató és PhD-hallgató regisztrált több mint 50 különböző európai felsőoktatási intézményből. Az első nap délelőttjén PhD-workshopoké és az EASS board ülésé volt a főszerep, délután pedig kerekasztal-beszélgetésre került sor.

Az aulában összegyűlt szép számú közönség előtt megtartott hivatalos megnyitón Remco Hoekman, az EASS korábbi elnöke köszöntötte a kutatóközösség tagjait, majd Koller Ákos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem emeritus professzora, a Tudományos Tanács elnöke mutatta be röviden az egyetemet. A folytatásban Perényi Szilvia, a konferencia EASS-tagja, az esemény szervezője mondott rövid köszöntőbeszédet. Ezt követően került sor „A publikálás új trendjei és gyakorlata a tudományos folyóiratokban” című kerekasztal-beszélgetésre, amelyet dr. Dóczi Tamás, a TF Társadalomtudományi Tanszékének docense vezetett.

A témával kapcsolatban megszólalt Monika Piątkowska (Physical Culture and Sport Studies and Research, PCSSR), Adam B. Evans (European Journal of Sports Science, EJSS), valamint a Sport Research International (SPRINT, korábban TST) képviseletében prof. dr. Koller Ákos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem emeritus professzora is. Az első nap programja vársétával zárult.

Május 31-én, szerdán vitaindító előadással és – mint minden nap – négy párhuzamos szekcióval folytatódik a rendezvény. A 32 párhuzamos szekcióban több mint 100 előadás közül választhatnak a résztvevők.

A konferencián két kiemelt plenáris előadást is meghallgathatnak a résztvevők. Dunja Antunovic, a Minnesota Egyetem kutatója, „What is Still “New” about Social Media? The Importance of Sociology of Sport in Research on Mediatization” címmel, míg Petroczi Andrea, a Kingston University London egyetem szakértője „What do we know about (the wicked problem of) doping in sport?” címmel tart előadást.

A rendezvény két ülnöke, Perényi Szilvia és Dóczi Tamás örömmel nyugtázta a gazdag tudományos programot, a jelentős nemzetközi érdeklődést és részvételt.

Az angol nyelvű konferencia programját ide kattintva tölthetjük le.

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!