Új kézlenyomatokkal bővült a Magyar Sportcsillagok Fala
2023. május 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron, a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Gyulay Zsolt, a 97-szeres válogatott labdarúgó Gera Zoltán, továbbá a többszörös Dakar-rali résztevevő Szalay Balázs és Bunkoczi László is megörökítette kézlenyomatát a TF-en.

 Mint ismert, egy évvel ezelőtt, 2022. május 6-án avattuk fel a 2015-ös tűzvészben megsemmisült Magyar Sportcsillagok Falát, amelynek újjáélesztésében jelentős szerepet játszott prof. dr. h. c. Mocsai Lajos korábbi rektor, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az Athén terem folyosóján található relikvia mostani formájában 81 magyar sporthíresség kéznyomatát őrzi, miközben a megsemmisült ereklyéknek is emléket állít.

Május 3-án, szerdán újabb kézlenyomatokat örökítettünk meg: Gera Zoltán labdarúgóét, Bunkoczi László és Szalay Balázs raliversenyzőjét, Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakozóét, a MOB elnökéét, illetve Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok vívóét. Mivel Gera Zoltán és Bunkoczi László más irányú elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni a jeles eseményen, az ő kezük lenyomát korábban, április 21-én öntötték formába.

Az óriási médiaérdeklődés mellett tartott eseményen több jeles sportszakember is megjelent, többek között Imre Géza világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar párbajtőrvívó, a MOB elnökségi tagja, dr. Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatottat három olimpiai bajnoki címhez segítő korábbi szövetségi kapitány, a Magyar Edzők Társaságának alelnöke, Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese, valamint Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi alelnöke, a NOB tiszteletbeli tagja.  

Új kézlenyomatokkal bővült a Magyar Sportcsillagok Fala 001

Az egyetem aulájában összegyűlt vendégeket először prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora köszöntötte.

„Az itt jelenlévő sportolók, akik ma kézlenyomatukat adják, rengeteget tettek a magyar sportközösségért.  Az Athén előadó melletti fal tehát nemcsak a kezek, hanem a teljesítmény és a siker lenyomata is egyben. Ne felejtsük, hogy a sikerhez kiterjedt kapcsolathálózat is kell. Csak az lehet sikeres, aki hálózatban tud gondolkodni. Örömünkre szolgál, hogy a TF lehet ennek az egyik központja” – hangsúlyozta a rektor.

A folytatásban prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte a megjelenteket.

„A nyolc éve leégett sportcsarnok emléke mély nyomokat hagyott bennünk, ám nem csüggedtünk, és sikerült kimentenünk számos kézlenyomatot a romok alól. Különleges esemény ez, amelynek során a kiemelkedő teljesítményt díjazzuk hasonlóan a magyar kormányhoz, amely igyekszik honorálni a különböző területeken elért kiemelkedő eredményeket. Az a lényegi különbség a siker és az eredmény között, hogy a siker széles körben elfogadott, támogatott eredmény. Az itt jelenlévő bajnokok nemcsak egyéni eredményeket értek el, hanem széles körben támogatott sikereket is” – nyomatékosította a kuratórium elnöke, aki a későbbiekben a tehetség kritériumairól szólt néhány szót.  

Ezt követően az eseményen részt vevők meghallgatták Gera Zoltán és Bunkoczi László videóüzenetét, majd Gyulay Zsolt, Szilágyi Áron és Szalay Balázs is megörökítette kézlenyomatát.

A rendezvény közös fotózással és állófogadással zárult.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!