Fontos együttműködést folytat a jövőben a Synlab és a TF
2023. április 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az elkövetkező években, évtizedekben szorosan együttműködik a TF és a világ harmadik, Európa és hazánk legnagyobb piacvezető magánlaboratóriumi szolgáltatója, a magyar élsportolók szereplését is segítő Synlab. Kft.

Ünnepélyes aláírás helyszíne volt április 27-én, csütörtökön az egyetem Róma terme. A szenátusi ülés elején ugyanis fontos együttműködési és stratégiai megállapodást írt alá intézményünk és a hazai élsportolók sikeres felkészítését is segítő labordiagnosztikai szolgáltató, a Synlab Kft.

Az eseményen a TF-et prof. dr. Sterbenz Tamás rektor és prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, míg a Synlab Kft.-t Lévai Richárd ügyvezető igazgató képviselte.

A stratégiai megállapodás lényege, hogy a jövőben a felek együttműködnek a kutatás, az oktatás és a képzés, továbbá az innováció és a kutatásfejlesztés terén. A paktum egyik fontos hozadéka, hogy egyetemünk sikeresen hasznosíthatja a Synlabnál felhalmozott tudást sportolóink felkészítésében, valamint a jelenleg is futó, két molekuláris biológiai megközelítésű sporttudományi programban.

„Hosszas előkészületek előzték meg ennek a stratégiai megállapodásnak az aláírását – kezdte beszédét Sterbenz Tamás. – Az első lépéseket még a TF korábbi rektora, a kuratórium jelenlegi elnöke, Mocsai Lajos tette meg. Célunk, hogy a Synlab mint piacvezető vállalkozás és az egyetem között olyan tudásmegosztás jöjjön létre, amely elősegíti a sportdiagnosztika, az innováció, a képzésfejlesztés és az oktatás megújítását. Olyan jeles partnert köszönhetünk a Synlabban, amely a Magyar Olimpiai Bizottság és a magyar olimpiai csapat kiemelt partnere. A mostani aláírás jól bizonyítja törekvésünket, hogy a jövőben a szolgáltatások, az élsportkutatás és a teljesítményfokozás felé szeretnénk fordulni.”

Fontos együttműködést folytat a jövőben a Synlab és a TF 2

Lévai Richárd, a Synlab Kft. ügyvezető igazgatója beszédében többek között a sport összetartó erejét és a TF-et méltatta.

„A hamarosan százéves Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rengeteget küzdött függetlenségéért és kiválóságaiért. Ennek az intézménynek a falain belül tanult és szerzett diplomát nyolcvan magyar olimpiai bajnok. Ez az az egyetem, amelyben sporttudományi fejlesztések és tudományos startapok egész sora részesülhet az állami forrásokból, hogy a fiatal sportolók és edzők friss és kreatív gondolatai termékeny talajon fejlődhessenek. Hatalmas büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ennek a történelmi küzdelemnek a Synlab Kft. ezúton is részese lehet, továbbá, hogy szolgáltatásai elérhetővé válnak a hallgatók, a dolgozók, a kutatók és az egyetem sportolói számára.”

Mocsai Lajos felszólalásában megerősítette, valóban hosszas előkészületek előzték meg a megállapodás létrejöttét. A kuratórium elnöke aláhúzta, az egyetemen folytatott sporttudományos tevékenység nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a TF sokat javítson a világ egyetemeinek rangsorában elfoglalt helyezésén.

„A Synlab szervezeti, illetve a TF egyetemi kultúrájának összekapcsolása valóban értékteremtő. Reményeink szerint az analitika, a diagnosztika, a statisztika és a mesterséges intelligencia segítségével olyan eredményeket érhetünk el a jövőben, amelyek nagyban növelik az egyetem elismertségét és nemzetközi pozícióját. Az együttműködés másik jelentősége, hogy a TF preambulumában megfogalmazott két fontos területen, vagyis az élsportban és a társadalmi felelősségvállalásban is előreléphetünk.”

Fotó: Nemes Attila

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!