Elhunyt a rubindiplomás Béres Ernő, a magyar atlétika ikonikus alakja
2023. április 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kilencvennégy esztendős korában április 20-án, csütörtökön elhunyt Béres Ernő, a magyar atlétika korszakos egyénisége, aki tavaly júniusban vehette át rubindiplomáját, miután 70 éve végzett a TF-en. Haláláról Szalay Péter András írt cikket – ezt közöljük.

Tiszteletkör lefutására készült a Nemzeti Atlétikai Központban Béres Ernő, aki 70 éve a Népstadionban világcsúcsot javító váltó tagja volt. Július 30-án, tizenkilenc nappal a budapesti atlétikai világbajnokság első versenynapja előtt ünnepelhették volna szerettei az ötvenes évek nagyszerű közép- és hosszútávfutóját, az egykori világcsúcstartót, a Vasas örökös tagját a 95. születésnapján. Ernő bácsi azonban csütörtökön elhunyt, így köszöntésére már nem kerülhet sor, miként a tiszteletkör lefutására sem, amelynek lehetőségével a világbajnokság szervezőbizottsága szerette volna kifejezni szeretetét és elismerését a magyar atlétika büszkeségének.

A gyászoló Béres-család tagjait váratlanul érte és lesújtotta szeretett családtagjuk halálának híre, hiszen a hozzá közelállók közül néhányan csütörtökön még rövid sétát tettek meg vele az őt ellátó kórházban. Az egykori kiváló középtávfutó dacolva az elmúlt hónapok két balszerencsés eseményének következményeivel, minden tőle telhetőt elkövetett azért, hogy újabb emlékezetes kört tehessen meg. Az elsőt többedmagával azelőtt futotta le, hogy megkezdték a régi Puskás-stadion lebontását. A búcsúkör után most olyan rövidebb futás – inkább csak kíméletes séta – következett volna a vadonatúj és a maga nemében egyedülálló sportlétesítményben, aminek híre az országhatárokon túlra is eljut…

„Minden az ellen szólt, hogy férjem, akivel 68 évet éltünk együtt boldogságban és szeretetben, eljusson a Nemzeti Atlétikai Központba, és annak falai között még egyszer és utoljára megmutathassa magát az atlétika szerelmeseinek – mondta az SzPress Hírszolgálatnak az elhunyt özvegye, Béresné Odegnál Mária, aki maga is élvonalbeli atléta volt, kiváló távolugró és ötpróbázó. – Tavaly a karácsonyi ünnepek előtt elesett a lakásunkban, bal lábán combnyaktörést szenvedett, sokáig nyomta az ágyat, és kénytelen volt lemondani a mindennapi testedzésről, az életelemének számító mozgásról. Óriási akarattal és sok családi segítséggel lábra kapott, már kezdte visszanyerni erejét, amikor idén, a húsvéti ünnepek előtt a jobb lábával ugyanúgy járt, mint tavaly a ballal. Ezután sem esett kétségbe, egyre csak azt emlegette, hogy fel kell épülnie és készülnie kilencvenes éveinek nagy napjára. Végtelenül szomorúak vagyunk, mert olyan tiszteletnek örvendő és szeretetre méltó ember távozott el, akinek a család és a sport volt a mindene, aki példát mutatott, és mindenkinek segíteni akart, akinek csak tudott.”

Béres Ernő részt vett az 1952-es helsinki olimpián: 5000 méteren országos csúcsot javítva a hetedik helyen végzett. Egy évvel később, kereken 70 éve tagja volt a szupernégyesnek (rajta kívül Garay Sándor, Rózsavölgyi István és Iharos Sándor tartozott a kvartetthez), amely az akkor népszerű 4x1500 méteres váltófutásban világcsúcsot javított a Népstadion salakborítású pályáján.

Béres Ernő – aki 44 évet töltött el a testnevelőtanári pályán, és egyszer sem írták ki táppénzre – visszavonulása után is sokat sportolt. Nem egészen három évvel ezelőtt, 92 évesen egy nyilatkozatában arról számolt be az SzPress Hírszolgálatnak, hogy hetente háromszor kocogja le a Margitszigeten a „szigetkört”, és időnként egy másodikat is bevállal, máskor pedig a Hajós Alfréd uszodába látogat, hogy az úszás révén is próbálja megőrizni állóképességét. Mindig is azt hangoztatta, a rendszeres sportolás 10-12 évvel is meghosszabbíthatja az emberek életét, az a mondása pedig szállóige lett, hogy naponta legkevesebb 10 ezer lépést kell megtenni az egészség megőrzéséért.

Amíg tehette, tartotta magát a saját maga alkotta követelményhez, amelynek teljesítését családtagjainak, barátainak, fiatalabb és idősebb sporttársainak is sokszor ajánlotta.

Isten nyugosztalja Ernő bácsit, a magyar atlétika és az egyetemes sport kiváló alakját.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!