Pingpongütőt ragad a TF
2023. március 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Többek között a hazai pingpongosok nemzetközi eredményességének növelését célozza az az együttműködési megállapodás, amelyet csütörtökön írt alá a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a Magyar Asztalitenisz-szövetség (MOATSZ).

A rektori irodában tartott eseményen egyetemünket prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes és Lukács Dénes, a TF szövetségi kapcsolatokért felelős szakértője képviselte, míg a MOATSZ-tól Nátrán Roland elnök volt jelen.

Az együttműködő felek kiemelt feladatuknak tekintik a magyar edzők minél magasabb szintű felkészítését, továbbá az ehhez szükséges szellemi és anyagi feltételek előteremtését, illetve folyamatos fejlesztését – szól a határozatlan idejű megállapodás preambuluma.

Pingpongütőt ragad a TF 1

A szerződés első és talán egyik legfontosabb eleme, hogy a 2023/2024-es tanévtől egyetemünk asztaliteniszedző-alapképzést indít, a későbbiekben pedig szakedző-mesterképzésre is jelentkezhetnek a hallgatók. A felek abban is megállapodnak, hogy a jövőben szorosan összehangolják munkájukat a sportágspecifikus és sporttudományos kutatások, valamint hazai és nemzetközi konferenciák, illetve továbbképzések szervezése terén.

„Mondanom sem kell, mennyire fontos számunkra a TF képzési programja, amely hosszú évekig hiányzott a palettáról – mondta Nátrán Roland, a hazai szövetség elnöke. – Többek között azért is örülök a megállapodásnak, mert olyan sportágat karol fel, amelynek helyzete Magyarországon kicsit hasonlít a labdarúgáséhoz: a múlt dicsőséges, a jelen kevésbé. Bár ez sem teljesen igaz, hiszen felnőtt férfi párosunk tavaly bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, Tokióban öt olimpiai kvótát is megszereztünk a lehetséges hétből, és valószínűsíthető, hogy Párizsra is meglesz az öt kvóta. Sőt az utóbbi időben az utánpótlásban is remek eredményeket értünk el. Bizonyítja ezt Lei Balázs serdülő-világbajnoki címe is, ami annak tükrében egyedülálló, hogy továbbra is tart a kínai, illetve távol-keleti dominancia.”  

Pingpongütőt ragad a TF 3

Lukács Dénes hasonlóképpen üdvözölte a megállapodást.

„Rendkívüli öröm számunkra, hogy egy újabb, magyar szempontból sikeres és nagy múltú olimpiai sportág képviselőivel sikerült megállapodnunk. Eddig is zökkenőmentesen folytak az asztalitenisz-képzések a TF-en, a mostani megállapodás azonban mindenféleképpen előremutató, és ami talán a legfontosabb, hosszú távra szól. A felek kölcsönös segítséget és fejlődést várnak egymástól. A TF nevében kijelenthetem, hogy igyekszünk alkalmazkodni a sportágban zajló változásokhoz úgy, hogy a szövetséggel egyeztetve és együttműködve ezekhez alakítjuk a képzés tematikáját. Célunk, hogy minél több magas szinten képzett szakembert neveljünk ki a szövetség számára, aminek révén egyre színvonalasabb szakmai munka folyhat majd a különböző műhelyekben.”

Fotó: Kerekes Eszter

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!