Téli diplomaosztó rekordszámú végzőssel
2023. február 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Még soha nem vették át olyan sokan oklevelüket téli diplomaosztó ünnepségen a TF-en, mint amennyien február 24-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében.

Százötvenhárom alap-, mester-, osztatlan, és szakirányú továbbképzési szakjainkon végzett hallgató kapta meg oklevelét péntek délután.

A rendezvényen intézményünk vezetőségét prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes és dr. habil. Cserny Ákos oktatási rektorhelyettes képviselte.  

DSC08543 1

Az eseményen megjelent dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és több neves VIP-vendég is: Mészáros János, a Nemzeti Versenysport-szövetség elnöke, dr. Dubéczi Zoltán a Magyar Rektori Konferencia főtitkára, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a hazai sakkszövetség elnöke, Lázár Vilmos, a fogathajtó-szakbizottság elnöke, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, dr. Kemény Dénes, a Magyar Edzők Társaságának alelnöke, prof. dr. Borbély Attila, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány felügyelő bizottsági tagja és prof. dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese.

DSC00051

Az ünnepséget Sterbenz Tamás rektor nyitotta meg, aki beszéde elején a végzős testnevelő tanárok felelősségét hangsúlyozta.

„Az iskolákba kerülve több száz vagy inkább több ezer gyerek életében játszotok majd fontos szerepet, de ha idevesszük a most végzett edzőket és sportszakembereket is, akkor több tízezer magyar emberre lesztek komoly hatással. Szeretném megköszönni nektek és szüleiteknek az elmúlt években tett erőfeszítést, hiszen kampuszunk átalakítása miatt nem igazán élvezhettétek a sportlétesítményeink nyújtotta előnyöket. Bízom benne, hogy hamarosan visszatértek megújuló létesítményeinkbe, ahol számot tehettek az itt szerzett tudásotokról. Azt szoktam mondani, hogy aki elvégezte a TF-et, a válogatott tagjának érezheti magát. Remélem, méltó módon fogjátok képviselni egyetemünk és az ország hírnevét.”

Ezt követően dr. Schmidt Ádám államtitkár lépett a szép számú közönség elé, és az egyetem méltatásával kezdte mondanivalóját.

„Ha egy sportszakma iránt érdeklődő magyar fiatal azon gondolkodik, hol folytassa tanulmányait, szinte biztos, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem jut az elsők között eszébe. Az intézmény népszerűségének titka, hogy a legendás TF hosszú évtizedeken át, viharos történelmi viszontagságaihoz igazodva mindig képes volt a megújulásra, miközben egy dolog sosem változott meg: a sport iránti szeretete és elkötelezettsége.”

DSC08466

Schmidt Ádám rámutatott, az államtitkárság és a TF törekvései egybevágnak, hiszen mindkét intézmény számára kiemelten fontos az egészséges életmód népszerűsítése, az élsport fejlesztése és a sport közösségnevelő képességének megerősítése.

A beszédek sorát Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnök zárta. A TF korábbi rektora a frissen végzettek előtt álló feladatokra hívta fel a figyelmet.

„Bízom benne, hogy hamarosan már egy olyan sportcsarnokban köszönthetünk benneteket ünnepségen, ahol több ezren is elférünk kényelmesen – utalt a kuratórium elnöke a hátsó sorok mögött álló vendégekre. – Azzal, hogy kézbe veszitek diplomátokat, egy lehetőségekkel teli új világ kapui nyílnak meg előttetek, miközben számos, a modern és egyre gyorsabban fejlődő világ okozta kihívással kell szembenéznetek, amelyekkel felelősséggel kell megbirkóznotok. A sokoldalúságot és a specializációt azonban igazi fegyverként használhatjátok ebben a nemes küzdelemben.”

 A gondolatébresztő beszédek után előkerültek a zsebkendők, hiszen a TF-műhely tagja, Ekanem Bálint Máté Péter „Azért vannak a jó barátok” című örökbecsű slágerét adta elő, ezzel tisztelegve a végzős hallgatók előtt.

A folytatásban Sterbenz Tamás és Németh Lajos, a TFSE elnöke átadta a TF kiemelkedő sportolóinak járó elismeréseket. Az egyetem legjobb női sportolójának Ollé Mónika úszót, a legjobb férfi sportolónak pedig Szőke Alex U23-as világbajnok birkózót választották. Utóbbi díjazott nem tudott jelen lenni az ünnepségen.

DSC08347

A TFSE igazolt versenyzői kategóriában a legjobb női sportolónak járó címet paralimpiai bajnok atlétánk, Ekler Luca vehette át, míg a legjobb férfi sportolójának járó elismerés Nerpel Gergely cselgáncsozónak jutott. Az Év csapatának a TFSE kadét fiú kardcsapatát választották.

A díjátadó után került sor a többciklusú képzési struktúrában az osztatlan, a mesterképzési és az alapképzési szakjainkon, a tanulmányaikat e félévben befejező jelöltek avatására, okleveleik átadására. A hallgatók képviseletében az eskü szövegét az MSc sportmenedzser szakon frissen végzett hallgató, Rekecki Dorottya olvasta fel.

DSC08992

A diplomák átadásában Sterbenz Tamás rektor oldalán közreműködött prof. dr. Tóth László, a Tanárképző Intézet főigazgatója, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes, prof. dr. Géczi Gábor, a TF Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, a Sportmenedzsment Tanszék vezetője, dr. Lacza Gyöngyvér, a rekreáció tanszék vezetője és Zupán Péter, a Lovassportok Csoport szakmai vezetője.

Az ünnepség végén Teleki Blanka friss diplomás testnevelő,-gyógytestnevelő- és egészségfejlesztő tanár búcsúzott évfolyamtársai nevében is az egyetemtől.

Gratulálunk a diplomát szerző hallgatóknak és sok sikert kívánunk az életben, vagy - adott esetben - a tanulmányaik folytatásához itt a TF-en.    

DSC00099

fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!