Németh Lajos: Fiatalok között nem lehet megöregedni
2023. február 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ma tölti be 69. életévét Németh Lajos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportjáték Tanszékének nyugdíjas mesteroktatója, korábbi vezetője, a magyar röplabdasport elismert és megkerülhetetlen alakja.

A TF-en 35 éve oktató tanárral beszélgettünk, s rögvest megkérdeztük tőle: ilyen szép hivatást választva már vagy még csak 69 évesnek érzi-e magát.

„Van, amikor már, illetve van, amikor még, ez a lelki és a fizikai állapotomtól függ – válaszolta érdeklődésünkre a magyar női röplabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. – Szokták mondani, ha az embernek hatvan fölött nem fáj semmije, már halott, így gondolom én is. Mindamellett azért is csodálatos pálya a miénk, mert tanárként fiatalok között töltjük életünk jelentős részét, a TF-en ráadásul sportolók között is, jószerével nem tudunk megöregedni. És a legkevésbé sem érzem magam öregnek, óraadóként még mindig örömmel tanítok az egyetemen.”

Németh Lajos nem csupán az oktatásra összpontosít, hiszen ő a TFSE elnöke is. Érdeklődésünkre elmondta: az egyesület dicső kora nagyjából az 1990-es évek elejéig tartott, de természetesen ma is vannak kiváló sportolók és csapatok a klubnál.

„Annak idején az élsportolók nappali tagozatos képzésre jártak, s közben a TFSE-ben versenyeztek, ezért voltunk erősek, nálunk szerepelt például Keleti Ágnes, az ötszörös olimpiai bajnok tornász vagy éppen a világklasszis kézilabdázó, Gódorné Nagy Marianna is. Megváltoztak az idők… Az anyagiak kapcsán a sport teljesen elment az úgynevezett profizmus irányába. Ugyanakkor ma is vannak nagyszerű sportolóink, eredményeink. A női kosarasok az élvonalban szerepelnek, női és férfi röplabdacsapatunk a hazai másodosztályban, női futsalosaink az első ligában játszanak, nagypályán férfi futballcsapatunk pedig feljutott a BLSZ I-be. Rendezett az egyesületünk anyagi helyzete. Ebben jelentős szerepe van a TF vezérkarának, amiként abban is, hogy megteremthettük a sportolói hallgatói ösztöndíjának lehetőségét. Ha már sikerek, hadd jegyezzem meg, mennyire büszke vagyok tanszékünk tanárára, Jókay Zoltánra, aki korábban a Vasas női, jelenleg pedig a Pénzügyőr férfi röplabdacsapatával alkotott, illetve alkot maradandót. Ő annak idején a játékosom, a tanítványom volt, jó ideje pedig kollégák vagyunk.”

Beszélgetésünk végén Németh Lajos elmondta: szeretné megélni a TF új kampuszának teljes egészében láthatóvá válását, s boldogan lépne be oda akár a TFSE elnökeként, akár óraadó tanárként.

„Vallom, hogy az egészség, a szellemi frissesség megőrzése szoros összefüggésben van azzal, ha az aktív munkásságot befejezve, nyugdíjba vonulva sem szakadunk el szeretett területünktől” – hangsúlyozta.

Ez egyben jó tanács is az utókornak.

Isten éltesse sokáig, tanár úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!