A TF-en járt a hazai és a nemzetközi jégkorongsport szakmai elitje
2023. január 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Január 24-én, az egyetemmel korábban kötött együttműködési megállapodás keretében szakmai napot tartott a TF-en a Jégkorong Módszertani Központ.

A TF en járt a hazai és a nemzetközi jégkorongsport szakmai elitje

Mint ismert, tavaly augusztusban együttműködésre szánta el magát a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint az államilag elismert, a hazai jégkorong-utánpótlásképzés egyik fellegvára, az ifj. Ocskay Gábor nevét viselő fehérvári hokiakadémia (FEHA 19).

A sokrétű megállapodásban többek között az is szerepel, hogy a két intézmény sporttudományi képzésekben és kutatásokban, tudományos és kutatásfejlesztésben, továbbá az edző- és sportszakemberképzésben segíti egymást.

Nos, ennek megfelelve, prof. dr. Géczi Gábor, a TF Gazdaság és Társadalomtudományi Intézetének igazgatója, a Sportmenedzsment Tanszék vezetőjének közreműködésével rendezték meg kedden a Jégkorong Módszertani Központ harmadik szakmai napját a TF Athén termében. A szép számú, csaknem százfős közönség soraiban több neves hazai jégkorong-egyesület és -akadémia játékosa és szakembere ült.

A módszertani központot Fekti István, a FEHA 19 ügyvezető igazgatója, Kovács Csaba, a FEHA 19 szakmai vezetője, valamint dr. Nagy Attila tudományos főmunkatárs képviselte.

Az eseményt dr. Sáfár Sándor, a TF Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpontjának docense, a Nemzeti Sportügynökség projektigazgatója nyitotta meg.

A TF en járt a hazai és a nemzetközi jégkorongsport szakmai elitje 2

„A módszertani központ eljutott arra a szintre, hogy olyan szakmai napokat szervez, amelyek során mélyebben beleáshatja magát a sportág különböző szakterületeibe – kezdte köszöntőjét. – Ez azért fontos, mert az ördög mindig az apró részletekben rejlik. Amióta integráltuk a jégkorongot az állami rendszerbe, mindig azt nézzük, vajon mikor lesz a munkáknak eredménye, és meddig jutunk el a keretmegállapodás végéig. A módszertani központ célrendszerei és tervei kifejezetten jók, sőt egyes dolgokban előrébb tartunk, mint terveztük. A tudományos munka során szerzett tudást azonban csak akkor tudjuk beépíteni a gyakorlatba, ha a hétköznapi tennivalóink között is rendet rakunk.”  

Az egész napos szakmai rendezvény nyitányaként Jukka Konstas, a felnőtt férfi jégkorong-válogatott videóelemzője és kapusedzője tartott előadást „Felkészülés és videó a mérkőzés előtt, alatt” címmel. Ezt követően Tyler Dietrich, a kanadai hokiválogatott (Hockey Canada) szakmai igazgatója beszélt a tanítás és a tudás megtartásának maximalizálásáról a játékosok vonatkozásában.

A folytatásban az érdeklődők a jégkorong Erste Ligában szereplő FEHA19 mentoredzője, Vesa Viitakoski és a csapat vezetőedzője, Anatolij Bogdanov előadását hallgatták meg, amely „Önértékelés és a videó” címmel hangzott el, míg a korábbi magyar válogatott játékos, a szlovák Extraligában szereplő Érsekújvár vezetőedzője, Majoross Gergely a videóelemzés napi munkában betöltött szerepéről értekezett.

A szakmai nap programját ide kattintva tölthetik le.

Fotó: Soós Attila/FEHA 19

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!