Éljen a magyar kultúra!
2023. január 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Több mint húsz éve, 1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját, amelyről a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem is megemlékezik. Intézményünk hagyománya és hitvallása szerint a sport ugyanis a kultúra szerves része.

Éljen a magyar kultúra

A magyar kultúra napja annak állít emléket, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban egy nagyobb kéziratcsomag részeként ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát – vagyis napra pontosan 200 éve!

A csomag az 1830-as évek végén eltűnt, és Kölcsey 1838-ban bekövetkezett halála után a Magyar Tudományos Akadémia tárgyalást kezdeményezett a költő sógornőjével, özvegy Kölcsey Ádámné Szuhány Josephine-nal a kéziratok megvásárlásáról. Kölcsey ugyanis unokaöccsére, Kölcsey Kálmánjára hagyta kéziratainak jelentős részét. A kéziratcsomag végül nem lett az akadémia tulajdona, de másé sem, a családémaradt, és különböző leszármazások, öröklődés folytán László Magdához került. Azt nem tudni, hogyan került aztán tőle Szenes Magdához, még az sem zárható ki, hogy a két hölgy egy és ugyanaz...Mindenesetre tény, hogy a kéziratcsomagot 1946 decemberében az Országos Széchényi Könyvtár Szenes Magdától megvásárolta, sőt azóta további kisebb kéziratcsomag részeket is, amelyeket külön jelzet alatt őriznek – filológiailag rekonstruálható, hogy valaha ezek is a nagy kéziratcsomagban voltak.

Kölcsey két lapra írta a Himnuszt. A sérülés, amely mindkét fólión látszik, nem lángégés, hanem úgynevezett tintamarás. Nem a tintája okozhatta, az Országos Széchényi Könyvtár restaurátor szakemberei szerint savas tinta ömlött a papír szélére.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!