Eredményes visszatekintés a Nyerges Mihály-emlékkonferencián
2023. január 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Számos remek, közöttük több TF-es előadóval rendezték meg a 12. Nyerges Mihály-emlékkonferenciát, amelynek során a résztvevők 2022 sporteredményeire tekintettek vissza tudományos szemmel az egyetem Athén termében.

Eredményes visszatekintés a Nyerges Mihály emlékkonferencián

Az „Eredményjelző: Magyar Sport 2022” elnevezésű sportszakmai konferencia – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – idén is a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT), annak Sportmenedzsment Szakbizottsága és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) közös rendezvénye volt.

Az esemény célja, hogy minden évben számot adjon az előző év magyar sporteredményeiről, továbbá beszámoljon néhány aktuális, a sportmenedzsmentet érintő tudományos kutatásról.

Először prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora köszöntötte a csaknem százfős közönséget és a díszvendégeket, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnököt, Schmidt Gábor helyettes államtitkárt és Nyerges Mihály vejét.

„Örömmel fedeztem fel számos ismerős arcot a közönség soraiban – kezdte beszédét a rektor. – Az eseményt azzal a céllal hívtuk életre Nyerges Mihállyal, hogy minden év január végén tartsunk egy olyan sportmenedzsment-konferenciát, amely az előző év történéseit dolgozza fel tudományos igényességgel. Szomorú, hogy Nyerges Mihály már nem élhette meg az elsőt, így ülésünket emlékkonferenciává kellett átminősítenünk. A rendezvény mindmáig a Magyar Sporttudományi Társaság egyik legfontosabb eseménye.”  

Ezt követően prof. dr. Tóth Miklós, az MSTT elnöke mondott köszöntőbeszédet, amelyben felidézte néhány személyes emlékét Nyerges Mihályról a közönséggel.

„Tele volt humorral és vidámsággal, minden porcikája mosolygott. Jó volt a környezetében lenni, kiváló pedagógust ismertem meg benne, aki remekül tudta lelkesíteni a hallgatóit. Könnyedén és elegáns módon vezette a TF-et Mocsai Lajos oldalán” – hangzott el.

A folytatásban a rektor kihirdette az MSTT sportmenedzsment szakbizottságának díjazottját. E szerint a kitüntetést Petróczi Andrea kapta, akinek Nyerges Mihállyal közösen írt, „A sportmenedzsment alapjai" című könyve továbbra is megkerülhetetlen olvasmány az egyetemi hallgatók körében. A kutatónő – aki nem tudott jelen lenni az eseményen – testneveléstudományból, valamint pszichológiából szerzett doktori fokozatot, munkájának köszönhetően világszerte elismert szaktekintély a társadalomtudományi dopping- és doppingellenes kutatásban.

Eredményes visszatekintés a Nyerges Mihály emlékkonferencián.jpg 2

Az előadások sorát a rektor nyitotta meg, majd dr. András Krisztina és dr. Máté Tünde („A hivatásos sport változásmenedzsmentje”, Budapesti Corvinus Egyetem) következett, harmadikként pedig prof. dr. Ács Pongrác („Kell egy csapat”, avagy a sportgazdasági kutatástól a fizikai aktivitás kutatócsoportig Pécsett, Pécsi Tudományegyetem) lépett a pulpitusra.   

A kávészünetben a jelenlévők megkoszorúzták Nyerges Mihály emléktábláját, amely a Sportmenedzser Tanszék folyósóján található.

A késő délutáni szekcióban prof. dr. Géczi Gábor („Eredményjelző 2022 – Sportlétesítményfejlesztések”, TF), dr. Bácsné prof. dr. Bába Éva („Eleget mozognak a magyarok?”, Debreceni Egyetem), Szalánczi Zoltán („Utánpótláskorú labdarúgók reszociális hatása szüleikre”, Debreceni Egyetem), valamint a TF Sportgazdasági és Döntéstudományi Kutató Központjának munkatársai, Csurilla, Gergely, Világi Kristóf, Koch Ágoston, Pulay Marcell, Nagy Máté és Nyikós Viktória tartottak előadást („Eredmény(előre)jelző 2023/2024”).

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!