Tóth Ákos: a TF az egyetlen választás
2023. január 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF Úszás és Vizisportok Tanszékének professzora nem mindennapi emlékirattal idézte fel az Educatio szakkiállítást és a TF-et.

Tóth Ákos a TF az egyetlen választás

Január 12. és 14. között a Hungexpo területén rendezik meg az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítást, amely azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre.

Az eseményen természetesen jelen van ország legrégebbi, testkultúrával és sporttudománnyal foglalkozó felsőoktatási intézménye, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem is.

Dr. Tóth Ákos, Úszás és Vizisportok Tanszékének korábbi vezetője emlékiratai között talált egy dokumentumot. A 2013-as Educatio kiállításra készülve a TF-hallgatók megkérdeztek néhány tanárt, annak idején miért ezt az egyetemet választották továbbtanulásuk színhelyéül. Íme a tanár úr válasza.

"Miért a TF? Mert ez az egyetlen. Az egyetlen hely, ahová mindig vágytam. A számomra létező egyetlen iskola, ahová negyvenhét évvel ezelőtt mint vidéki, kisvárosi, tudatlan hallgató beléptem, és már az első nap otthon éreztem magam. Családias egyetem!

Bár képzeletemben igazi egyetemhez méltó, összevont szemöldökű, rideg tekintetű professzorok számonkérésére – és nagy tudására is – számítottam, ehelyett az első pillanattól igazi szakmai tekintélyekkel, a TF idoljaival találkoztam, akik barátságos, sportszerű késztetéssel tanítottak a testnevelőtanári és edzői pálya minden fortélyára. Negyvenkét éves TF-tanári pályafutásomra visszapillantva (most már ötvenhat – a szerk.) csak remélem, hogy sikerült valamit ellesnem és tanulnom nagyhírű elődeimtől. Elsősorban a szakma, a sokoldalú tudás tiszteletét, egymás megbecsülését, a hallgatók értékeinek elismerését, a bennük lévő pozitívumok felszínre hozását. Pedagógiai munkám egyik alappillére szakmánk, hivatásunk »imázsának« bemutatása, a pozitív cselekvés- és magatartásformák elsajátítása és beépítése a személyiségükbe.

Szeretem a TF-et, mert minderre lehetőséget ad, lehetőségem van tanárként, pedagógusként élni és élvezni a gyümölcsét mindannak, amit ez a pálya számunkra nyújt. Szeretek a hallgatóim szemébe nézni, felfedezni bennük a tudás igényét, és szeretek megfelelni elvárásaiknak. Mindezt meg tudom tenni pedagógusként, nevelőként, akit a sors oly’ nagy szerencsében részesített, hogy évtizedek óta a TF tanára lehet. Mert ez az egyetlen hely, ahol ez velem megtörténhetett.

Kedves érdeklődő, leendő hallgatók! Azt kívánom nektek, hogy kerüljetek be a TF-re, és ha csak feleannyi élményben lesz részetek, mint nekem volt, már nagyon gazdag   – pénzben nem mérhető – életetek lesz."   

Dr. Tóth Ákos
egyetemi docens
TF Úszás és Vizisportok Tanszék

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!