Egységet teremt a TF a hazai fitneszpiacon
2022. december 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

December 21. emlékezetes napként vonul be a magyar fitneszsport történetébe, hiszen együttműködési megállapodást írt alá a TF és a magyar tulajdonú IWI Nemzetközi Fitnesziskola, miközben egyetemünk vezető szerepet kap a Monspart Sarolta Aktív Életmód Stratégia kidolgozásában.

Egységet teremt a TF a hazai fitneszpiacon 2

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán az egyetem Szenátusi termében a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem és az IWI Nemzetközi Fitnesziskola.

Az eseményen egyetemünket prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, dr. Lacza Gyöngyvér, a Rekreáció Tanszék vezetője, Borbás Beatrix, a Sportvizsgaközpont igazgatója, dr. Cserny Ákos oktatási rektorhelyettes, dr. Ökrös Csaba általános rektorhelyettes és Tánczos Zoltán, az egyetem fitnesz oktatója képviselte, míg a Nemzetközi Fitnesziskola részéről dr. Zopcsák László alapító és tulajdonos, dr. Horváthné Rábai Zita ügyvezető, Karády András szakmai vezető és Zopcsák Zalán értékesítési és marketingvezető volt jelen.

A határozatlan időre szóló egyezmény értelmében a felek számos területen is szeretnének együttműködni, többek között a TF-en folyó egyes felsőoktatási képzések, illetve az IWI által folytatott fitneszinstruktor-, csoportos fitneszinstruktor-, személyi edző- és sportoktatóképzések elméleti és gyakorlati oktatásában, képzésfejlesztésében, illetve tudományos kutatási hátterének fejlesztésében, valamint az ezekhez kapcsolódó minőségbiztosítási feladatokban.

Egységet teremt a TF a hazai fitneszpiacon 1

A kontraktus ugyancsak fontos eleme, hogy a két fél elméleti, és ha kell, gyakorlati szakemberekkel segíti egymás képzéseit. Az IWI a nemzetközi piacon is értékes végzettséget nyújt hallgatóinak, míg a szervezet sportszakembereit – fitneszinstruktorokat, személyi edzőket – a jövőben a TF Sportvizsgaközpontja vizsgáztatja.

„A két szervezet több, mint két évtizede dolgozik már együtt – kezdte köszöntőjét Sterbenz Tamás. – Eddig olyan, főként a szabadidősportot érintő területeken találkoztunk, amelyek nem feltétlenül illenek a TF profiljába. A két nagy presztízsű, hazai piacvezető szervezet azonban felismerte, hogy a minőségbiztosítás a záloga, ha ezen a területen egymást erősítik, részt vesznek innovációk kidolgozásában és szakembereik segítségével közös képzéseket, illetve vizsgáztatást szerveznek. Nem titkolt célunk, hogy az ország legnagyobb sportvizsgaközpontjává váljunk. Önként, spontán kialakult együttműködésről van szó, amely hosszú távon megalapozhatja, hogy komoly bázisa legyen a fitnesznek Magyarországon. A szakmai együttműködés mindennapos feladatait a jövőben a Rekreáció Tanszék látja majd el.”

Egységet teremt a TF a hazai fitneszpiacon

Zopcsák László kiemelte, óriási öröm és megtiszteltetés számára, hogy sor került az IWI Nemzetközi Fitnesziskola és a TF közötti keretszerződés aláírására.

A szakmát adó képzésen résztvevők vizsgáztatása a TF Sportvizsgaközpontjában történik, így a hallgatók rendkívül színvonalas tréningnek lehetnek részesei. Mi több, itthon és nemzetközileg is elismert, magas szintű, TF-en szerzett végzettségük lesz, amellyel szakmai elismertségük és munkaerőpiaci lehetőségeik is kitárulnak. A tanfolyamok indítása mellett közös terveink között szerepel szakmai rendezvények, életmódkutatási projektek lebonyolítása is, hiszen ezzel a partnerséggel a hazai lakosság egészségfejlesztésének elősegítését is szeretnénk elérni, aminek kulcsszereplője a fitneszszakember. Elmondhatatlanul inspiráló, hatalmas szakmai lehetőségeket rejtő, népegészségügyi szempontból is stratégiai jelentőségű feladatban fog együttműködni a fitneszszektor szakértője, az IWI, és a sporttudományok fellegvára, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem mondta a TF-en végzett Zopcsák László, aki hozzátette: az elmúlt húsz évben több, mint húszezer szakember kezébe adtak diplomát.

Az aláírást megelőzően egyetemünkön folytatott megbeszélést Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős államtitkár és dr. Lacza Gyöngyvér vezette TF-delegáció, amely hamarosan a Monspart Saroltáról elnevezett szabadidősport-stratégia kidolgozásában játszik főszerepet. Lacza Gyöngyvér örömmel újságolta, a TF-nek sikerült megszólítania és egy aszalthoz ültetnie a szektor összes szereplőjét, akiknek – a TF irányítása mellett – szintén fontos szerep jut a hazai népegészség javítását célzó, kiemelt jelentőségű projekt megvalósításában.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!