Megtartották a TF Sport Innovation Hub bemutatóját
2022. december 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

December 9-én, pénteken új fejezet nyílt a TF történetében: bemutatták a hazai élsport fejlődését és versenyképességét is elősegítő Sport Innovation Hubot.

Megtartották a TF Innovation Hub alakuló ülését

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) – a hazai és nemzetközi sportélet meghatározó szereplőivel együttműködve – csaknem száz éve dolgozik a hazai sport, azon belül az élsport fejlesztésért és eredményességéért. Ennek előmozdítására hozzák létre a magyar sportélet meghatározó szereplőinek bevonásával a Sport Innovation Hub elnevezésű innovációs felületet, amely 2023. január 1-től a legújabb ötletek gyűjtőhelye és – remélhetően – megvalósító platformja lesz.

„A 2019-ben meghirdetett Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázati programon elnyert támogatás segítségével indítjuk el a projektet, amely a modellváltáshoz is szorosan kapcsolódik – tájékoztatott prof. dr. Géczi Gábor, a Technológia- és Tudástranszfer Központ megbízott vezetője. – A Sport Innovation Hub bemutatóján elsősorban a különböző sportágak és szakszövetségek képviselői voltak jelen, de több partnerintézménytől, sőt a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságról is ellátogattak az eseményre, amelynek végén a jelenlévők interaktivitása is mutatta a téma jelentőségét. Sebők Katalin NKFIH elnökhelyettes asszonnyal, Sterbenz Tamás rektor úrral és Lacza Zsombor rektorhelyettes úrral megállapítottuk, hogy első kezdeményezésként igen sikeresen zárult a rendezvény.”

Megtartották a TF Innovation Hub alakuló ülését 2

Rendkívül biztató, hogy számos remek ötlet gyűjtőhelye lesz az új platform, ám ami ennél is izgalmasabb kérdés, hogyan lesz az ötletekből innováció.

„Nem mindegy, hogy kutatást nem igénylő üzletfejlesztési koncepcióról van-e szó, vagy az elképzelések megvalósulásához kutatásokat is végeznünk kell. Utóbbi esetben a TF szakemberei fogják segíteni az az ötletgazdát az alkalmazott és az alapkutatások kivitelezésében. Fontos tudni, hogy a Sport Innovation Hub üzleti befektetések jelzésére is ad lehetőséget, ám ez a feladat majd a TF Science Parkjára hárul. Várjuk az inspiráló elgondolásokat, amelyekből az egyetem és az innovátorok is tudnak profitálni.”

Az egyetem egyébként előrehaladott tárgyalásokat folytat szervezetekkel és képviselőikkel, akik a magyar sport hazai és nemzetközi sikeréért dolgoznak. Számos, a hazai élsport fejlődését és eredményességét elősegítő ötlet érkezett már – ezeket a jövőben egy TF-es, illetve külsős szakemberekből álló bizottság fogja a lehető leghamarabb elbírálni, hogy minél előbb elkezdődhessen az együttműködés.

Jövő januártól a tf.hu-n találkozhatunk a Sport Innovation Hub platformmal, a magyar versenysport fejlődése érdekében életre hívott, és remélhetően hosszú távon is működőképes ötlettárral.

Megtartották a TF Innovation Hub alakuló ülését 3

Fotó:Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!