A TF-en járt Paul Edmonds, az Új-Mexikói Egyetem oktatója
2022. november 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 14. és 17. között négynapos, angol nyelvű workshopot és kerekasztal-beszélgetést rendeztek a TF-en az Új-Mexikói Egyetem (UNM) tanára, az ottani angol nyelv és amerikai kultúra központ igazgatója, dr. Paul Edmonds vezetésével.

A továbbképzés résztvevői számos érdekes témában merülhettek el, így a nemzetközi kompetenciák fejlesztésében, a globális oktatásban használt jó gyakorlatokban, a sikeres nemzetközi programokhoz szükséges tananyag-, illetve tantervfejlesztési módszerekben, vagy éppen a bevált tantervi gyakorlatok és motivációs tantervek készítésében.  

A remek szakemberrel a kurzus után beszélgettünk.

A TF en járt Paul Edmonds az Új Mexikói Egyetem oktatója

Milyen benyomást tett önre az egyetem, illetve hogyan vélekedik a háromnapos képzésről?
Nem vitás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nagyszerű intézmény, amiben óriási szerep jut oktatóinak és a munkáját kiválóan végző adminisztratív személyzetnek. Ez volt a harmadik látogatásom az önök egyetemén, és rendkívül hálás vagyok, hogy újra itt lehettem. Örömmel tölt el, hogy találkozhattam a dr. Kádár Judit vezette Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága munkatársaival, valamint az egyetem számos vezetőjével és oktatójával. Az idei szakmai továbbképző workshopsorozat nagy sikert aratott, beleértve a nemzetközi oktatási és a nyelvoktatási módszerek legjobb gyakorlataira vonatkozó előadásokat és a kerekasztal-beszélgetéseket.

Hogyan vélekedik a kurzus résztvevőiről, illetve munkájukról?
Teljes mértékben elégedett vagyok. Csodálatos pizzás ebéddel indítottuk a hetet, amelyen Új-Mexikói Egyetem szakmai fejlesztési csoportjának munkatársai osztották meg kellemes tapasztalataikat a jelenlévőkkel, valamint ajánlásokat fogalmaztak meg a jövőbeni programokra vonatkozóan. A következő három nap továbbképző műhelymunkával telt, amelyben a szakterület kiváló szakemberei vettek részt. Nagyon élveztem a kurzusvezetést, és sokat tanultam a résztvevőktől is.

Ön szerint a képzés elérte a célját, s ha igen, hogyan?
A képzésre az egyetem különböző területeiről érkeztek szakemberek, ami különösen hasznosnak bizonyult az információcsere szempontjából. Ez a képzési forma során jól érvényesül a multiplikátorhatás, azaz a résztvevők később megosztották egymással a tapasztalataikat. Úgy érzem, hogy a tréning hatékony volt, mivel elmondhattam szakmai tapasztalataimat és ajánlásaimat a résztvevőknek, és cserébe ők is megosztották velem véleményüket a különböző témákkal kapcsolatban. A képzések másik előnyös hatása, hogy a képzésen olyanok is részt vettek, akik korábban nem ismerték egymást, és megoszthatták egymással tudásukat és oktatási stratégiáikat, valamint bővíthették szakmai kapcsolatrendszerüket.

Milyen hosszú távú együttműködési lehetőségeket lát egyetemünkkel?
Már 2017 óta állunk kapcsolatba az önök intézményével, pontosan azóta, hogy dr. Kádár Judit és prof. dr. Sterbenz Tamás rektor ellátogatott az Új-Mexikói Egyetemre. Az UNM kampuszán járva akkor a globális oktatásért felelős ügyvezető igazgatóval, dr. Nicole Tamival ötleteltünk olyan kezdeményezésekről, mint amilyen a mostani kurzus vagy éppen a TF-es oktatók angol nyelvű képzése az UNM kampuszán. Ezek a kezdeményezések most már ott járnak, hogy a két intézmény között beindult a diákcsereprogram. A globális oktatással foglalkozó irodavezetőink munkájának köszönhetően meglehetősen szilárd alapon nyugszik a két egyetem közötti együttműködés, amely így a jövőben tovább bővülhet. Alig várjuk, hogy 2023-ban újra fogadhassuk a TF-es oktatók következő csoportját.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!