Bemutatták a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség magyar nyelvű edzői kézikönyvét
2022. november 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sajtónyilvános könyvbemutatót tartottak kedd délelőtt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) könyvtárában, ahol a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) WABC edzői kézikönyvével ismerkedhettek meg a szép számban megjelent érdeklődők.

 

Most már magyarul is elérhető a Kosárlabdaedzők Világszervezete (WABC) edzői kézikönyvsorozatának hiánypótló darabja, amely a nemzetközi szövetség edzőképzési programjában használt anyagokat tartalmazza négy kötetben, csaknem 1000 oldalon.

Az ünnepélyes, ám mégis családias hangulatú könyvbemutatón jelen volt többek között dr. Sáfár Sándor miniszteri biztos, a TF Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpontjának docense, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke, dr. habil. Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) igazgatója, míg egyetemünket prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora és prof. dr. h.c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnök képviselte.  

Sterbenz Tamás nyitóbeszédében hangsúlyozta, örül, hogy végre nálunk is megjelenhetett egy ilyen fajsúlyú kosárlabdaszakkönyv, ám a sportág hazai fejlődéséhez az is kell, hogy az edzőknek megfelelő ösztönzőerejük legyen. Meglátása szerint ebben nyújt most segítséget ez a hiánypótló mű, amely új dolgokra hívja fel a figyelmet igényes szakmai nyelvezettel és kitűnően letisztázott fogalmakkal. Rámutatott, hogy a könyv öt nagy szervezet, a TF, az MKOSZ, a KSMK, a sportért felelős államtitkárság, valamint a nemzetközi szövetség közös munkákának és együttműködésének gyümölcse.

Szalay Ferenc felhívta a figyelmet, hogy sajnálatos módon csak kevés hazai edző használ, illetve olvas kosárlabdaszakkönyveket. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, és a sportág itthon is sikeressé váljon, szemléletváltásra van szükség.

„Olyan trénereket kell képeznünk, akik magukba szeretnék szívni a tudást, ezáltal növelni tudják a pálya presztízsét, amiben nagy szerep juthat a könyvnek. Arra is rá kell vennünk őket, hogy olvassák el, és a későbbiekben használják is a művet” – mondta. 

Dr. habil. Rátgéber László – aki külön köszönetét fejezte ki Mocsai Lajos inspirációjának – személyes hangvételű felszólalásában az edző felelősségére hívta fel a figyelmet.

„A trénereknek nemcsak az a feladatuk, hogy edzéseket vezényeljenek le, és irányítsák a csapatukat, hanem az is, hogy jó értelemben véve életeket változtassanak meg, illetve fejlesszék a játékosok tudását és személyiségét. Akkor beszélhetünk majd sikerről, ha képesek leszünk átönteni a könyvben lévő tudást a hazai szakemberekbe, akik ezáltal megváltoztatják mások életét.”    

A kiadvány magyar nyelvű változatának létrehozását a Honvédelmi Minisztérium és a Kosárlabda Módszertani Specifikus Központ támogatta, megjelenésében közreműködött a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. 

A négykötetes edzői kézikönyvet ide kattintva tölthetjük le, de előtte regisztrálnunk kell.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!