Az ENGSO Youth program résztvevői beszámolót tartottak a TF-en
2022. november 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TF doktorandusz hallgatói közül öten egyhetes, ketten pedig négyhetes képzésen vettek részt Japánban. Az Európai Nem Kormányzati Sportszervezetek Szövetsége (European Non-Governmental Sports Organization), ENGSO Youth programjának egyik állomása volt Tokió, ahol a résztvevők a sport és a fenntartható fejlődés kapcsolatát vitatták meg.

Az ENGSO Youth program japán állomásának résztvevői beszámolót tartottak a TF en 3

A képzés résztvevői 2022. október 5-én, a TF Róma termében beszámolót tartottak a tapasztalataikról. Mint a projekt többi állomásán, Japánban is egy szenegáli, egy francia, egy japán egyetem, valamint a TF képviseltette magát. A vendéglátó szerepét nemzetközi partnerintézetünk a Kokushikan Egyetem látta el remekül, gazdag szakmai programot állítva össze a résztvevők számára.

A magyar delegáció minden tagja – Török Lilla, Zala Borbála, Garamvölgyi Bence, Jókai Mátyás, Gombos Zoltán, Bábszky Gergely és Dvorák Márton – részt vett az egyhetes képzésen, amelyről igen érdekes, részletes, képekkel gazdagított beszámolót tartottak.

Az előadásból megtudhattuk, hogy a képzés során a résztvevők workshopokon ismerkedtek az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival (Sustainable Development Goals - SDG) és azok megvalósításával olyan nagy sportesemények szervezése során, mint a dakari és lillehammeri ifjúsági olimpia, illetve a tokiói, valamint párizsi nyári ötkarikás játékok.

A képzés elméleti részén kívül a meghívottaknak alkalmuk nyílt meglátogatni a helyszínen az olimpiai stadiont és az olimpia múzeumot. Esténként a projektben részt vevő különböző országok kultúrájával és japán sportokkal – dzsúdóval, kendóval – ismerkedtek.  

A csoport két tagja, Zala Borbála és Dvorák Márton további két és fél hetet töltött Japánban, amelynek során a projekt folytatásaként szenegáli, francia és japán partnerekkel együtt egy saját tanulmányt készítettek. Ebben két fő részt taglaltak: „Mega sportesemények a fenntarthatóság jegyében és Tokió 2020: esettanulmány az Olimpiai és Paralimpiai Játékokról”. A tanulmány része volt egy kérdőíves kutatás is, amelynek során az olimpiai játékokon részt vevő önkéntesekkel, valamint tokiói egyetemistákkal készített interjúk szerepelnek. 

A beszámoló szakmai részét kötetlen, jó hangulatú beszélgetés követte, amelynek során a hallgatóság megtudhatott pár érdekességet Japánról.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!