Nikával emlékeztünk az 1956-os forradalomra
2022. október 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jelentős érdeklődés mellett, az eMeRTon-díjas színész- és énekesnő, Veres Mónika közreműködésével ünnepi megemlékezést tartottak szerdán az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc alkalmából a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

 

A programsorozat első állomásaként a TF műhely és barátai az Athén teremben tartott, „A suhancok forradalma” című ünnepi műsorát tekintették meg a jelenlévők. A szereplők az Egmont-nyitányra vonultak be fekete ruhában, bal karjukon – a szív felőli oldalon – nemzeti színű karszalaggal. Pontosan úgy, ahogyan a forradalmárok tették 1956-ban.

A műsor első részében a forradalom derűsebb eseményeit leíró verseket és szövegeket hallgatott meg a közönség. A korabeli napilapokban megjelent cikkek alapján elhangzott egy részlet a Testnevelési Főiskoláról is.

Az előadás vendégművésze Veres Mónika eMeRTon-díjas színész- és énekesnő, azaz Nika volt, aki egy dal erejéig (’56 csepp vér című musical) ugyancsak szereplője volt a műsornak. Veres Mónika a musical és a belőle készült film női főszereplője.

Ezúton is köszönjük, hogy Nika részvételével emelte a műsor és a TF megemlékezésének színvonalát. 

Az 1956-os forradalom eseményei nemcsak Magyarországot, hanem az egész világot megrengették. A világ csaknem összes országában számos verset írtak róla, amelyekben a magyar fiatalok bátorságát dicsérték, vagy együttérzésüket fejezték ki a magyar néppel. Ezúttal egy török Erasmus-hallgató lány, Serenay mondta el saját nyelvén a „Budapesti levél” című verset, amelynek magyar fordítását a kivetítőn olvashatta a közönség. Ezt követően a forradalom végnapjairól és a megtorlásokról szóló költemények következtek. A műsor végén – formabontó módon – 14 hallgató mondta el a Szózatot Nemerkényi tanárnő vezetésével.

Az Athén teremben tartott előadás után koszorúzásokkal folytatódott a megemlékezés. A résztvevők először – a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) képviselőivel együtt – átvonultak az egyetemi kampusz parkjában található Hegedűs István-szoborhoz, ahol koszorút helyeztek el.

A MÖSZ korábbi főtitkára, Pécsi Gábor immáron 20 éve hozza el ismerőseit a szoborhoz, amelyet az öttusasport egykori nagy reménysége, a TF mártírja, Hegedűs István emlékére állítottak. A sportember életét egy eltévedt golyó oltotta ki október 24-én reggel.

Az idén Gál Szabolcs – aki az öttusacsapat tagjaként együtt lovagolt Hegedűs Istvánnal, és aki az öttusázók körül bábáskodott – emlékezéseit hallgatták meg a jelenlévők.

Az egyetem nevében prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, dr. Varga Dániel campus főigazgató és Kerek István gazdasági főigazgató helyezett el koszorút.

A megemlékezés zárásaként a kollégium falán elhelyezett emléktáblához vonultak a résztvevők. Talán csak kevesen tudják, hogy 1956. október 23-án innen indultak el a TF-es hallgatók, hogy csatlakozzanak a felvonuló egyetemistákhoz.

 

Szöveg: Nemerkényi Krisztina 

Fotó:Galkó Dominik és Veliczky Balázs | Videó: Dajkó Krisztián

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!