A cukorbetegség és a sport kapcsolata volt a téma a TF-en
2022. október 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A diabétesz és a sport témában filmvetítéssel és ismeretterjesztő előadásokkal egybekötött kerekasztal-beszélgetést rendezett Sport-táplálkozástudományi Központ és a Sportos Cukorbetegek Egyesülete október 10-én a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében.

A cukorbetegség és a sport kapcsolata volt a téma a TF-en

A rendezvényt a TF Sport-táplálkozástudományi Központjának igazgatója, prof. dr. Martos Éva sportszakorvos nyitotta meg.

„Ahogyan körbenézek, azt látom, hogy jelen vannak a téma jeles képviselői. Rendkívül izgalmas napnak nézünk elébe, hiszen az est első felében olyan égető kérdésekről hallgathatunk meg előadást, mint az inzulin, a táplálkozás – azon belül is a szénhidrát – és a sport összehangolása.” A mai esemény a Diabka-programsorozat egyik fontos állomása, amelyet még tavaly a sportért felelős államtitkárság támogatásával kezdtünk el.”

A folytatásban Muskát Erika, a Sportos Cukorbetegek Egyesületének elnöke köszöntötte a program résztvevőit. Beszédében a szakember hangsúlyozta, az egyesület szeretné, hogy minden 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek és felnőtt lehetőséget kapjon a testmozgásra.

„Céljaink eléréshez fontosnak tartom, hogy zavartalanul együtt tudjunk működni a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel. Szeretnénk elérni, hogy az edzők és szakemberek ne elutasítsák a cukorbetegséggel élő gyerekeket és felnőtteket, hanem segítsék őket abban, hogy minél többet tudjanak mozogni” – emelte ki a szakember.

A „Sportos étrend, sportos élet cukorbetegséggel” címet viselő, három előadásból álló szekció első „állomása” Szakszon Flóra dietetikus és sportspecifikus dietetikai szakember prezentációja volt „Bevezetés a cukorbetegség alapjaiba” címmel. Ezt követően Shenker-Horváth Kinga dietetikus és táplálkozástudományi szakember beszélt a cukorbetegség étrendi alapjairól, majd a szekció zárásaként Jenes-Kis Virág dietetikus, táplálkozástudományi szakember és sportspecifikus dietetikai szakember „A sport szerepe cukorbetegségben” című előadását hallgathatták meg a jelen lévők.

Fél hattól a Ride for your L1fe („Tekerj az életedért!”) című filmet tekintették meg a résztvevők. Az alkotás az amerikai Team Novo Nordisk kerékpároscsapat szezonját mutatta be. A bringás istálló – amelynek a háromszoros magyar bajnok Kusztor Péter is tagja – az első profi országúti kerékpároscsapat, amely kizárólag cukorbeteg versenyzőket alkalmaz. A filmben természetesen feltűnt Kusztor Péter is, valamint a nagy sikerű Tour de Hongrie versenyszakaszai is.

A négyórás programot kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen a magyar bajnok kerekes mellett jelen volt dr. Svébis Márk diabetológus, prof. dr. Martos Éva és Shenker-Horváth Kinga. A beszélgetést a cukorbeteg hobbisportoló, Csík Csaba Krisztián moderálta.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!