Az aradi vértanúkra emlékeztünk
2022. október 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Október 5-én, szerda kora délután megemlékezést tartottak a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatói és munkatársai az aradi vértanúkról. A megemlékezés helyszíne könyvtár udvar felőli részén felállított kettős kopjafa volt. Szerencsére az időjárás is a kegyeibe fogadta az ünnepségre érkezőket, hiszen bágyadt, napos őszi napsütésben került sor az eseményre.

Az Aradi vértanúkra emlékeztünk

Zenei hívószóra gyülekeztek az érdeklődők. Volt, aki távolabb, a padokon helyezkedett el, mások a kopjafa közelében.

Az ünneplőbe öltözött elsőéves lányok a vértanúk történetét felelevenítő események során említett nevek hallatán odasétáltak a keresztekhez. Először a nemzeti színű szalagokat kötötték fel, majd a gyászszalagokat. Végül mécseseket gyújtottak, így fejezvén ki tiszteletüket a kivégzettek iránt.

A versek elhangzása után prof. dr. Sterbenz Tamás rektor és dr. Varga Dániel campus főigazgató helyezett el koszorút a Kettős Kopjafa jobb oldali, az 1848-as szabadságharc végét, az aradi fegyverletételre és a kivégzésre utaló oldalán. A Himnusz eléneklésével ért véget a megemlékezés, majd a jelenlévők mécseseket gyújtottak, amelyek fel-fellobbanva igyekeztek dacolni a feltámadó széllel.

„Dicsőségük zsoltár a honfiszájon:
Örökké él az aradi Tizenhárom”.

Szöveg: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina
Kép: Veliczky Balázs

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!