Kulturális Örökség Napok az egyetemen
2022. szeptember 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Már csütörtök délután ott lengett a zászló az egyetem Alkotás utcai bejárata előtt. Azt jelezte, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem ismét – immár 6. alkalommal – megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

 Kulturális Örökség Napok az egyetemen

Szeptember 17-én szombat délután érkeztek a látogatók a K1 épület portájára, ahol Nemerkényi Krisztina tanárnő, a program szervezője és egyben az egyik „idegenvezetője” várta őket. Mint kiderült, nemcsak az előre regisztráltak jelentek meg, hanem néhány „helybeni” jelentkező is.  De mindez nem okozott akadályt: őket is szívesen látták. Regisztráció és egy meglepetés ajándék-csomag (amiből még az újonnan jötteknek is jutott) átadása után indult a séta.  Az egyetem makettjét már a gyülekezés alatt együtt átnézték, így első útjuk a Könyvtárba vezetett, ahol Kovács Klaudia fogadta őket. Ő mutatta meg nekik a szépen felújított volt kórházi ebédlő/mosoda épületét, amelyből egy csodálatos könyvtárat sikerült varázsolni a felújítással. A látogatók érdeklődéssel sétáltak a termekben, a csigalépcsőn, és hallgatták meg a részleteket az épületről és a könyvtárról.

Ezután az Athén terembe mentek, ahol újabb meglepetés várta őket: egy hallgató táncot adott elő, hogy a „fizikális” oldalt is láthassák. A márványtábláknál dr. Szikora Katalin tanárnő vette át a szót, és adott történeti hátteret a táblákon lévő nevekhez.

Az udvaron keresztül közelítették meg a legrégebbi, a K2 épületet, és az odavezető úton érdeklődve hallgatták a szobrok történetét. Majd következett a régi Főépület. A Hepp-terem, de főleg a kápolna „bűvölte el” őket.

A „túra” a Győri úti udvaron ért véget, ahol még mindig sok érdekes látnivaló akadt: maga a kert, a szobrok, illetve a fákhoz köthető történetek.

Úgy tűnt, hogy nagyon elégedettek voltak a látogatók. Sok kérdést tettek fel, sok gondolatot fűztek a hallottakhoz. Az is kiderült, hogy a látogatók között voltak olyanok is, akiknek a rokonai valamikor a TF-en dolgoztak: érdekelte őket a változás, ezért látogattak el hozzánk.

Bár az időjárás nem fogadta őket kegyeibe, de a hideg szél és a néha szemerkélő eső nem tántorította el őket, és mosolyogva távoztak a mintegy kétórás séta után.

Fotó: Nemerkényi Krisztina

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!