Mocsai Lajos a Sport és Innováció Konferenciáról és a műtétjéről
2022. szeptember 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Interjút adott a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) honlapjának Mocsai Lajos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem előző rektora, az egyetemet működtető kuratórium jelenlegi elnöke. A beszélgetésben szóba került a közelmúltban elvégzett műtétje, no meg az annak idején általa életre hívott Sport és Innováció Konferencia, amelynek az ötödik „kiadása” pénteken fejeződik be.

Mocsai Lajos a Sport és Innováció Konferenciáról és a műtétjéről

„Noha a közelmúltban estem át egy tervezett csípőműtéten, és az orvosaim a gyógyulás érdekében megtiltották, hogy részt vegyek a konferencián, gondolatban és szellemiségben teljességgel azonosulok vele. Nem csupán az irányultságával, azzal az ívvel, amit az elmúlt években bejárt, hanem van egy konkrét terület is, amely hallatlanul izgalmas és nagyon foglalkoztat: a sportszakemberképzés innovatív jövőképe. Ennek a témakidolgozásában, felvetésében tevékenyen részt vettem az előkészítési fázisban” – mondta Mocsai Lajos.

Az V. Sport és Innováció Konferencia mottója: Tehetségből teljesítmény. Ennek kapcsán így fogalmazott.

„A kérdés vizsgálatában a sporttudományoknak óriási jelentőségük van. Egyes vélemények a fizikai teljesítőképességet a következő évtizedek egyik legfontosabb gazdasági elemének tartják, ebből is látható, mennyire összetett kérdéskör ez. A tehetséggondozás a sportban intenzíven jelen van, lehet vizsgálni, monitorozni a kiválasztást és a beválás folyamatát, ezek a módszerek pedig kiindulópontot jelenthetnek a fejlesztéshez a társadalom egyéb területein.”

A sportszakemberképzés jövője téma volt Balatonbogláron a konferencia pénteki kerekasztal-beszélgetésénél. Mocsai Lajos így vélekedik róla.

„Azt gondolom, az innováció jegyében folyamatosan keresnünk kell a kitörési pontokat. Az első fázis, hogy kutassuk az izgalmas új területeket. Például: a szélsőséges téthelyzetekben mérhetővé válnak az egyéni karaktervonások, amelyek akkor kerülnek felszínre, amikor a legnagyobb nyomás alatt áll a döntésképesség. Vajon hogyan működik ilyenkor a jellem, az egyén karaktere? Aztán megismerhetők a valódi tehetségek reakciói. Tapasztalhatjuk, hogy térben milyen szokásrendszerei vannak az együttműködésnek. Mert abban egyetérthetünk, hogy a legjobb együttműködéssel lehet csak igazán jó eredményt elérni. Vizsgálni kívánjuk a sport adta szituatív megoldásokat, hiszen így tudjuk a leginkább adekvát módon modellezni azt, ami leszűrhető és hasznos a társadalom tagjai számára. Az intuíció magas foka, ami csak kevesekben van meg, megint csak hallatlanul izgalmas, hiszen ennek már a meghatározása is igen nehéz, nem beszélve arról, hogy az ez alapján indított folyamatok nem racionális döntések sorozata. A kognitív tudományokra alapozva kutatjuk, mi zajlik a folyamatok szabályozása során, illetve miként lehet például az agyat is edzeni. Az ezeket a témákat érintő pénteki megszólalások azért is lényegesek, mert végül a területek eredményeit felhasználva a jövő szakembereinek a képzését lehet korszerűbb alapokra helyezni.”

Fotó: NEKA

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!