Színvonalas előadásokkal folytatódott a NEKA-n az V. Sport és Innováció Konferencia
2022. szeptember 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 15-én, csütörtökön a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián (NEKA) folytatódott a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a NEKA közös rendezésű sporttudományi konferenciája, amelyen a rendkívül széles programkínálat mellett Hosszú Katinka beszámolója várta az érdeklődőket.

Színvonalas előadásokkal folytatódott a NEKA-n az V. Sport és Innováció Konferencia

Viszonylag korán kellett kelniük azoknak, akik részt akartak venni az V. Sport és Innováció Konferencia második napjának első tudományos szekcióján, amelyet – dr. Ökrös Csaba, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem újonnan megválasztott általános rektorhelyettesének moderálásával – reggel 10 órától „Sportági kutatások és innovációk” címmel követhettek figyelemmel az érdeklődők.

A hallgatóság körében örömmel fedeztünk fel több korábbi válogatott labdarúgót, így Illés Bélát és Halmai Gábort, sőt hamarosan felbukkant Róth Antal is, aki az 1980-as évek közepén a Mezey György edzette, az 1986-os mexikói világbajnokságot is megjárt magyar labdarúgó-válogatott középhátvédje volt. Nem hagyhatta ki az eseményt Ilyés Ferenc, a Veszprém, a Szeged, a Tatabánya, a Plock és a Lemgo korábbi válogatott kézilabdázója sem.

Természetes, hogy egy ilyen rangos esemény vonzza a hírességeket, jelenlegi és korábbi sikeres szakembereket és sportolókat, mint amilyen Hosszú Katinka is. A háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszónő azért látogatott a NEKA-ra, hogy a tehetség kibontásáról ossza meg tapasztalatait a közönséggel.

Előtte azonban Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője és dr. Ökrös Csaba köszöntötte a jelenlévőket. Mocsai Tamás ünnepi alkalomnak nevezte a konferencia első, balatonboglári napját.

„Ma olyan emberek jöttek el hozzánk, akik tehetségüknek köszönhetik, ahová eljutottak, s mindezt egy közösség, egy csapat részeként érték el. Ilyen Hosszú Katinka is, akit örömmel látunk vendégül. Rajta kívül találkozhatunk a gazdaság, a kultúra, a sportmédia, a sportpolitika és a sportvezetés neves képviselőivel is, akik elmesélik nekünk, hogyan járták végig a sikerhez vezető utat, miképp választják ki a tehetségeket, és hogyan segítik őket abban, hogy eredményessé váljanak. Dárdai Pál szerint szív és akarat kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. Azt gondolom, ebben mindannyian egyetértünk, de ehhez az is kell, hogy testileg és lelkileg is egészségesek legyünk.”

Színvonalas előadásokkal folytatódott a NEKA-n az V. Sport és Innováció Konferencia

Ökrös Csaba rövid beszédében hangsúlyozta, a TF-en nemcsak azzal foglalkoznak, hogy felemeljék és gondozzák a tehetségeket, hanem azzal is, hogy a kevésbé tehetségesekkel elhitessék, a sport és a testmozgás szeretete legalább annyira fontos, mint a fényes sportkarrier.

Visszatérve a magyar női úszósport egyik legsikeresebb alakjára, Hosszú Katinka elmondta, hogy nagyapjától örökölte a sportág szeretetét, egészen 13-14 éves koráig ő volt az edzője, és ő jósolta meg először, hogy egyszer olimpiai bajnok lesz. Ennek ellenére sokáig úgy tűnt, nem lesz belőle eredményes úszó.

„Tizenhatéves koromban úgy éreztem, nincs elég tehetségem a sportághoz, és ezt többen mondták is nekem. Nem volt igazi úszóalkatom, ráadásul abban az időben én csak másodvonalbeli úszónak számítottam Gyurta Dani és Jakabos Zsuzsa mögött. A sport mellett több figyelmet akartam fordítani a tanulásra, ezért az Egyesült Államokba jelentkezett egyetemre. Ott figyeltek fel a tehetségemre, Amerikában találkoztam először a megfelelő sporttudományos háttérrel, és a tengerentúlon értettem meg, milyen profi sportolónak lenni.”

Színvonalas előadásokkal folytatódott a NEKA-n az V. Sport és Innováció Konferencia

A sikeressé válás szerinte összetett folyamat, és nem feltétlenül adottság kérdése. Kell hozzá megfelelő családi, infrastrukturális, orvosi és sporttudományos háttér, személyre szabott támogató közeg, kiváló menedzsment és persze fájdalomtűrés.

Délután színvonalas kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott a rendezvény. A szekciókon a kultúra, a gazdaság, a sportpolitika, a sportvezetés és a sportmédia prominens hazai képviselői – többek között dr. Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, Juhász István, a Magyar Kézilabda-szövetség szakmai igazgatója, Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. igazgatója, Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, Tihany Viktor, a sportért felelős államtitkárság kommunikációs igazgatója – vitatták meg nézeteiket a tehetséggondozásról, a sikeressé válásról és az odavezető út nehézségeiről.

Színvonalas előadásokkal folytatódott a NEKA-n az V. Sport és Innováció Konferencia

Az esemény szeptember 16-án zárul a Nemzeti Kézilabda Akadémián, és a kézilabda mellett a torna, valamint a sportszakemberképzés innovatív jövőképe lesz terítéken.  

Fotó: NEKA

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!