Óriási érdeklődés az V. Sport és Innováció Konferencia első napján a TF-en
2022. szeptember 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Több mint 400 regisztrált vendég részvételével kezdődött szerdán a „Tehetségből teljesítmény” című háromnapos nagyszabású konferencia a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF).  

Óriási érdeklődés az V. Sport és Innováció Konferencia első napján a TF-en

Reggel fél kilenctől folyamatosan érkeztek az immáron ötödik alkalommal megrendezett Sport és Innováció Konferencia vendégei, jóllehet a nyitóbeszédre csupán 10 órakor került sor. Mondhatnánk, nincs is ebben semmi meglepő, hiszen az elmúlt napokban több jelentős hírportál is beharangozta az eseményt, ráadásul szeptember 12-én, hétfőn a 61-szeres válogatott labdarúgó, Dárdai Pál is a TF-en járt, hogy népszerűsítse a rendezvényt. Fél 12-kor már 300-nál járt a „vendégszámláló”, vagyis eldőlt, hogy az utóbbi évek egyik leglátogatottabb „Sportinnója” lesz a mostani.  

Akárcsak tavaly, idén is két helyszínen fogadják a szervezők a konferencia előadóit és résztvevőit. Szeptember 14-én a TF, míg 15-én és 16-án a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) a rendezvény házigazdája.

Az esemény ötéves történetében most fordult elő először, hogy az óriási érdeklődés miatt a szervezőknek napokkal a kezdés előtt le kellett zárniuk a regisztrációt. Szintén először jelentek meg a rendezvényen a hazai sporttudomány és sportélet legjelentősebb intézményi képviselői, amelyek kiállítóként mutatkoztak be a közönség előtt.

Az egyetem aulájában állította fel standját több nagy múltú hazai sportegyesület, a Honvéd, az FTC, az MTK, a Vasas és a TFSE, valamint az egyetemmel együttműködő számos innovatív cég és vállalkozás is, de találkozhattunk többek között a Nemzeti Versenysport Szövetség, a Magyar Diáksport Szövetség, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség, a Sportiskolák Országos Szövetsége, valamint a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Szövetségének képviselőivel is.

A kiállítókat – egyenként megszólítva – Mezei Dániel, a konferencia szervezőbizottságának elnöke, Matúz Krisztián, a Sport Tv riportere és dr. Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónk, a TF Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának nagykövete mutatta be a jelenlévőknek.

Az esemény egyik fontos kísérőprogramja a Németh Ferenc-fotópályázat. A Nemzeti Sport korábbi kiváló sportfotósának fia, Németh Péter szervezésében nyílt tárlat több hazai nagy múltú egyesülettel, híres magyar sportolókkal kapcsolatos képeket, a TF-hez és a sporthoz kötődő fotókat, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) nívódíjára jelölt és Derencsényi István MSÚSZ-nívódíjas képét, illetve a nemrég elhunyt legendás labdarúgó, a 45-szörös válogatott Törőcsik András életútját felölelő felvételeket tárt az érdeklődők elé.

A nyitóeseményen – amelyre több, jelentős nemzetközi sikert elért magyar élsportoló is ellátogatott, közöttük a háromszoros olimpia bajnok kardvívó Szilágyi Áron –először dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket.

„Óriási megtiszteltetés, hogy én lehetek a konferencia fővédnöke. A rendezvény immáron ötödik alkalommal hozza össze a szakma itthoni kiválóságait, a közönség pedig első kézből értesülhet a sport területén fellelhető hazai és nemzetközi újdonságokról, kutatási eredményekről és módszerekről. Sokan egyenlőségjelet tesznek a tehetség és a siker közé, holott ez egyáltalán nincs így. A tehetség csupán lehetőség, a sikerhez sokkal több kell: kitartás, munka és alázat, hiszen a fejlődés hosszan tartó folyamat.”

Ezt követően dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora szólalt fel. Beszédében aláhúzta, a fejlődés érdekében a tudomány képviselőinek állandóan kételkedniük kell. A rektor hozzátette, a konferencia egyik fő célja, hogy szélesebb körben is ismertté tegye a sporttudomány vívmányait.  

„Tisztelettel kell fordulnunk az eddigi sportteljesítményeket megalapozó tudományos ismeretek felé, ám ahhoz, hogy a jövőben is hasonló sikereket érjünk el, bővítenünk kell tudományos ismereteinket.”

A nyitóceremónia zárásaként Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Rövid beszédében nyomatékosította, az ilyen alkalmak mindig tökéletes lehetőséget teremtenek, hogy a résztvevők átadják egymásnak a tudást – nemcsak a sportban, hanem az élet más területein, a gazdaságban, a politikában és a kultúrában is, ahol szintén megvannak a tehetségből sikeressé válás receptjei.

A folytatásban az egyetem Athén termébe vonultak az érdeklődők. A csordultig telt auditóriumban először prof. dr. Hortobágyi Tibor, a Kineziológia Tanszék kutatóprofesszora tartott szórakoztató és színvonalas előadást „Alapkutatástól az innovatív sportrehabilitációig” címmel, majd dr. habil. Lacza Zsombor tudományos és innovációs rektorhelyettes beszélt a sportinnovációról, mint a jövő sikerágazatáról.  

Harmadik előadóként prof. dr. Marco Cardinale sporttudós, a Katari Ortopédiai és Sportorvosi Kórház kutatási és tudományos támogatási igazgatója lépett a pulpitusra „Kutatás és tudomány az élsportban” című előadásával, a prezentációk sorát pedig Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője zárta („Külső szemmel az eredményességről”).

Délután a szekciókkal folytatódott a rendezvény, a résztvevők összesen nyolc kerekasztal-beszélgetésből válogathattak. Olyan érdekfeszítő témák kerültek terítékre, mint amilyen a megújuló tanárképzés új elemei, a nők sportja, a sporttudományos mérés nehézségei, a küzdősportok, az irányítás és a sportfinanszírozás, a sport és teljesítménypszichológia, a tudományos parkok és a biohacking.

Az esemény szeptember 15-ére és 16-ára a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiára költözik, és ott is zárul. A konferencia programja itt tekinthető meg.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!