Tóth László: A megújuló tanárképzés új elemei az V. Sport és Innováció Konferencia középpontjában
2022. augusztus 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 14. és 16. között immár ötödik alkalommal rendezik meg a Sport és Innováció Konferenciát. A háromnapos eseménynek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (szeptember 14., Budapest), illetve a Nemzeti Kézilabda Akadémia (szeptember 15. és 16., Balatonboglár) ad otthont.

Tóth László: A megújuló tanárképzés új elemei az V. Sport és Innováció Konferencia középpontjában

A rendezvény első napján az I-es szekcióban dr. habil. Tóth László, a TF Tanárképző Intézetének igazgatója moderálja a Tanárképzés című workshopot.

„A tehetséges tanuló, illetve sportoló képzése során válik bajnokká – indokolta a szekció relevanciáját a szakember –. Ehhez megfelelő edzésprogramra és pedagógiai érzékkel rendelkező kiváló edzőkre és tanárokra van szükségünk. Csak az optimálisan terhelt tanulók, valamint sportolók képesek fejlődni. Az optimális terhelés nem más, mint művészet. A külső (edzés)terhelés nemcsak a mozgásingereket jelenti, hanem a tanuló és a sportoló órán, továbbá edzésen észlelt egyéb környezeti ingereit is. A kellemes hangulatú tanóra és tréningkörnyezet ösztönzően hat a sportolóra és sporttevékenységére. A jó megtervezett tanóra és edzés során a nevelő figyelembe veszi az egyéni képességek szintjét, és ennek alapján fogalmazza meg elvárásait. Ez a fajta egyéni differenciálás a résztvevőkben kompetenciaérzéssel jár együtt, ami az érdeklődés fenntartásán keresztül szintén erősíti az elköteleződést, a belső motivációt.”

Dr. Tóth László hozzátette, a szekcióban a megújuló tanárképzés új elemeit szeretnék a középpontba helyezni. A testnevelő tanárokon és az edzőkön kívül azoknak a szakembernek ajánlja a részvételt, akiket érdekelnek a legújabb pedagógiai módszertani ismeretek.

„A beszélgetés során megvitatjuk, hogy az új típusú gyakorlati képzés, amely végigvonul a kurzus teljes szakaszán, milyen módon segítheti a tanárrá válás folyamatát, valamint azt, lehet-e az új módszert az edzőképzésben is alkalmazni. Szintén fontos felvetés a differenciálás helye és szerepe a testnevelésórán. Körüljárjuk, hogy hányféleképpen differenciálhatunk az órán, és ez hogyan hat a tanulók motivációjára. Izgalmas lesz a tehetség megnyilvánulási módjai témánk is, amelynek keretében beszélünk a testnevelésóra alól felmentett élsportolók helyzetéről, továbbá arról, hogy ennek a gyakorlatnak milyen következményei lehetnek. Az a kérdést is érintjük, hogy az oktatásmódszertani kultúrát hogyan lehetne továbbfejleszteni, illetve elmélyíteni.”

A szekciót szeptember 14-én, szerdán tartják 13.45 és 15.00 óra között.

Az V. Sport és Innováció Konferenciára itt regisztrálhatunk, a konferencia programja pedig itt tekinthető meg.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!