Marco Cardinale a Sport és Innováció Konferencia külföldi előadója
2022. augusztus 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Bár idén nem lesz nemzetközi a 2022. szeptember 14. és 16. között Budapesten és Balatonbogláron sorra kerülő V. Sport és Innováció Konferencia, az eseményen – egyetlen külföldi előadóként – jelen lesz prof. dr. Marco Cardinale sporttudós.

Marco Cardinale lesz a Sport és Innovációs Konferencia külföldi előadója

Mint ismert, a konferenciának a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF), a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ ad otthont. A rendezvény fő témája: „Tehetségből teljesítmény”.

A szakember a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerzett PhD-fokozatot, doktori disszertációjának középpontjában a kézilabdázók fizikai felkészítése és a rezgés vizsgálata állt. Első tudományos cikke 1997-ben jelent meg, azóta nemcsak lektorált folyóiratokban publikált, hanem különböző könyvfejezeteket is írt. Eddig csaknem 120 tudományos cikke és publikációja jelent meg különböző szakfolyóiratokban.

Mielőtt Katarba költözött, ő felelt a 2008-as pekingi, a 2010-es vancouveri és a 2012-es londoni olimpiai játékokon részt vett brit csapat sporttudományos felkészítéséért. Korábban kézilabda-játékos és edző volt, később pedig az erőnlét és kondicionálás, valamint a mozgásfiziológia területén vett részt edzőképzésben több országban is. 2017-ben habilitált a sport és testmozgás tudománya szakterületen.

2013-tól egészen mostanáig a dohai Aspire Akadémia sportfiziológiai és kutatásvezetője volt, jelenleg a Katari Ortopédiai és Sportorvosi Kórház kutatási és tudományos támogatási igazgatója.

„Az emberi teljesítmény különböző aspektusairól végeztem eddig kutatásokat – mondta megkeresésünkre. – Tudományos pályafutásom túlnyomó részében sportintézményekben dolgoztam, ezért kutatásaimat a mindennapi munkám során felmerülő kérdések vezényelték. Nemrégiben klinikai környezetbe »költöztem«, így jelenleg inkább a teljesítmény klinikai aspektusaival foglalkozom, mint például a teljesítmény a hőségben, terápiás módszerek a felépülés és a játékba visszatérés felgyorsítására.”

Kutatás és tudomány az élsportban című előadásában – amelyet szeptember 14-én, szerdán 11.45 és 12.15 óra között tart az egyetem Athén termében – bemutatja, miért fontos a kutatás a csúcsteljesítménysportban, továbbá azt, hogy a megfelelő végrehajtással hogyan javíthatunk a sportolók felkészítésének módján és a döntéshozatali folyamaton, illetve miképpen támogathatjuk a fejlődő tehetségeket. Előadását megtörtént esetekkel, a pekingi, vancouveri és londoni játékokon a brit csapat vezetése során szerzett tapasztalatainak bemutatásával támasztja alá.

„Nagyon kíváncsi és izgatott vagyok, alig várom, hogy találkozhassam a konferencia résztevőivel” – zárta a beszélgetést a szakember.

Az V. Sport és Innováció Konferenciára itt regisztrálhatunk, a konferencia programja pedig itt tekinthető meg.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!