Bretz Károlyt köszöntötték egykori tanítványai a TF-en
2022. július 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ötvenhat évvel ezelőtt végzett diákjai köszöntötték 91. születésnapja alkalmából dr. Bretz Károlyt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Kerezsi Endre-díjas, a BME és a TF címzetes egyetemi tanárát, a Semmelweis Egyetem honoris causa professzorát hétfőn délelőtt a TF-en.

Bretz Károlyt köszöntötték egykori tanítványai a TF-en

Az ünnepi összejövetelnek más apropója is volt. Csak kevesen tudják, hogy 56 évvel ezelőtt elektronikai műszerészeket kezdtek el képezni egy esztergomi ipari szakközépiskolában, és Bretz Károly több szaktantárgyat is tanított egy öt fiúból és nyolc lányból álló kísérleti osztályban. A még élő véndiákok – szám szerint tízen – rendszeresen, négyévente összejárnak.

A családias hangulatú összejövetelen a résztvevők láthatták, hogy a tanár úr ugyanolyan elánnal veti bele magát a „szakmázásba”, mint régen, és szerencsére humorérzéke sem hagyta el. A BME-n negyven évig oktatott. A szakminiszter határozata alapján öt alkalommal kapta meg a Kiváló Feltaláló-díj Aranyfokozatát. 1984-ben a minisztertanácstól kitüntetést kapott a kiváló munkájáért.    

„A csillagok szerencsés állása is kellett ahhoz, hogy emlékezetes karriert fusson be a Beatles vagy éppen az Aranycsapat, és természetesen ahhoz is, hogy ez az osztály és a tanár úr egymásra találjon” – zárta az eseményt az egyik öregdiák. 

Dr. Bretz Károly egyetemi doktori, műszaki tudományokbók kanditátusi, PhD és akadémiai doktori címmel rendelkezik Ukrajnában és a Magyar Tudományos Akadémián. Ezenkívül a Kijevi Egyetemen díszdoktori oklevelet is kapott, továbbá öt állami nyelvvizsgája van (angol, francia (2), német és orosz). A Jogtudományi Egyetemen iparjogvédelmi szakot végzett. Több külföldi felsőoktatási intézményben adott elő, a New York-i, Columbiai, az Ottawai, a Párizsi, a Moszkvai, Leningrádi Egyetemen, illetve a Müncheni Műszakin (három évig). A Munkaügyi Minisztérium iparjogvédelmi szakértőként tartja nyilván.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!