Mocsai Tamás szerint aktuális az őszi Sport és Innováció Konferencia témája

2022. szeptember 14. és 16. között rendezik az V. Sport és Innováció Konferenciát, amelynek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ ad otthont. A rendezvény idei mottója: „Tehetségből teljesítmény”.

 Mocsai Tamás szerint igencsak aktuális az őszi Sport és Innováció Konferencia témája

A programkínálat lenyűgöző, a konferencia fő mondanivalója, üzenete pedig – hogyan lehet kihozni a legtöbbet az utánpótláskorú sportolókból – örökzöld téma.

„A rendezvény fő tematikája rendkívül aktuális, főleg akkor, amikor rengeteg energiát fektetünk a hazai utánpótlásképzésbe nemcsak a NEKA-n, hanem a TF-en is – kezdte a beszélgetést Mocsai Tamás, a NEKA és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ ügyvezetője. – Természtesen teljes erőbedobással készülünk az eseményre, hiszen meg kell szólítanunk az érintett szereplőket. Olyan tartalmat szeretnénk adni nekik, amely a fejlődésüket szolgálja, s amellyel javítani tudják teljesítményüket.”

Sportnyelven szólva tehát kifejezetten hazai pályán érezheti magát a NEKA, az ország egyik legnagyobb kézilabda utánpótlás-nevelő intézménye. Mint Mocsai Tamás fogalmaz, az országban egyre színvonalasabbak a sportlétesítmények és az eszközparkok, sőt jó szakemberekből sincs hiány, ezért fő célunk nem lehet más, minthogy a sikeres utánpótlás-nevelés szolgálatába állítsuk ezeket az erőforrásokat.

„Nemcsak sportinnovációról beszélünk, hiszen legalább annyira figyelembe kell vennünk a társadalmi környezetet, a gazdaság hatékonyságát is, amikor tehetségről és tehetséggondozásról beszélünk. Az élet más területein is jogosan fogalmazzuk meg a kérdést, vajon hogyan lesz tehetségből teljesítmény.”

Mint ismert, a tavalyi évet követően újra közösen rendezi meg a konferenciát a TF és az akadémia. A szakember szerint jól bevált a „próbaházasság” a két intézmény között, így bizakodva folytathatják a közös munkát.

„A TF-en képzik az utánpótlás-nevelésben elhelyezkedő szakembereket, akik közül sokan találnak munkát a NEKA-n. Vagyis együttműködésünk nemcsak a konferenciára terjed ki, hanem a mindennapokban az utánpótlásképzésre is. A NEKA-ra mindig ellátogathatnak a TF-re járó szakedzőjelöltek, humánkineziológus- és gyógytornászhallgatók, akik megtapasztalhatják, hogyan működik az elmélet a gyakorlatban”

Ha már kézilabda és tehetséggondozás, a NEKA-ból nyolc játékos szerepelt a magyar válogatottban a nemrég befejeződött férfi U20-as Európa-bajnokságon – mint ismert, a mienk az 5. helyen végeztek –, ezen kívül a celjei U20-as női világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar válogatott sikeréhez több jelenlegi és volt NEKA-s sportoló és szakember járult hozzá. Ám amire még nem volt példa, az akadémia csapatai a felnőtt női és férfi NB I-ben is kivívták a szereplés jogát.

„Rettentően izgalmas idény elé nézünk. Azt vállaltuk, hogy az általunk nevelt fiataloknak játékperceket biztosítunk az NB I-ben a felnőttek között. Felismertük, hogy a tehetséges játékosok akkor vesznek el, amikor kiöregednek az utánpótláskorból, és nem jutnak elegendő játéklehetőséghez magasabb szinten. Nálunk ez nem így van, mi felvállaljuk az ő szerepeltetésüket. Kíváncsian várom, hogyan teljesítenek nyomás alatt, és mennyit fejlődnek a következő egy évben. Szeretném, ha a férfiak egy helyezést előrelépnének tavalyhoz képest, a nőknél pedig a bentmaradás a fő cél.”    

2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!