Mocsai Tamás szerint aktuális az őszi Sport és Innováció Konferencia témája
2022. július 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

2022. szeptember 14. és 16. között rendezik az V. Sport és Innováció Konferenciát, amelynek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ ad otthont. A rendezvény idei mottója: „Tehetségből teljesítmény”.

 Mocsai Tamás szerint igencsak aktuális az őszi Sport és Innováció Konferencia témája

A programkínálat lenyűgöző, a konferencia fő mondanivalója, üzenete pedig – hogyan lehet kihozni a legtöbbet az utánpótláskorú sportolókból – örökzöld téma.

„A rendezvény fő tematikája rendkívül aktuális, főleg akkor, amikor rengeteg energiát fektetünk a hazai utánpótlásképzésbe nemcsak a NEKA-n, hanem a TF-en is – kezdte a beszélgetést Mocsai Tamás, a NEKA és a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ ügyvezetője. – Természtesen teljes erőbedobással készülünk az eseményre, hiszen meg kell szólítanunk az érintett szereplőket. Olyan tartalmat szeretnénk adni nekik, amely a fejlődésüket szolgálja, s amellyel javítani tudják teljesítményüket.”

Sportnyelven szólva tehát kifejezetten hazai pályán érezheti magát a NEKA, az ország egyik legnagyobb kézilabda utánpótlás-nevelő intézménye. Mint Mocsai Tamás fogalmaz, az országban egyre színvonalasabbak a sportlétesítmények és az eszközparkok, sőt jó szakemberekből sincs hiány, ezért fő célunk nem lehet más, minthogy a sikeres utánpótlás-nevelés szolgálatába állítsuk ezeket az erőforrásokat.

„Nemcsak sportinnovációról beszélünk, hiszen legalább annyira figyelembe kell vennünk a társadalmi környezetet, a gazdaság hatékonyságát is, amikor tehetségről és tehetséggondozásról beszélünk. Az élet más területein is jogosan fogalmazzuk meg a kérdést, vajon hogyan lesz tehetségből teljesítmény.”

Mint ismert, a tavalyi évet követően újra közösen rendezi meg a konferenciát a TF és az akadémia. A szakember szerint jól bevált a „próbaházasság” a két intézmény között, így bizakodva folytathatják a közös munkát.

„A TF-en képzik az utánpótlás-nevelésben elhelyezkedő szakembereket, akik közül sokan találnak munkát a NEKA-n. Vagyis együttműködésünk nemcsak a konferenciára terjed ki, hanem a mindennapokban az utánpótlásképzésre is. A NEKA-ra mindig ellátogathatnak a TF-re járó szakedzőjelöltek, humánkineziológus- és gyógytornászhallgatók, akik megtapasztalhatják, hogyan működik az elmélet a gyakorlatban”

Ha már kézilabda és tehetséggondozás, a NEKA-ból nyolc játékos szerepelt a magyar válogatottban a nemrég befejeződött férfi U20-as Európa-bajnokságon – mint ismert, a mienk az 5. helyen végeztek –, ezen kívül a celjei U20-as női világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar válogatott sikeréhez több jelenlegi és volt NEKA-s sportoló és szakember járult hozzá. Ám amire még nem volt példa, az akadémia csapatai a felnőtt női és férfi NB I-ben is kivívták a szereplés jogát.

„Rettentően izgalmas idény elé nézünk. Azt vállaltuk, hogy az általunk nevelt fiataloknak játékperceket biztosítunk az NB I-ben a felnőttek között. Felismertük, hogy a tehetséges játékosok akkor vesznek el, amikor kiöregednek az utánpótláskorból, és nem jutnak elegendő játéklehetőséghez magasabb szinten. Nálunk ez nem így van, mi felvállaljuk az ő szerepeltetésüket. Kíváncsian várom, hogyan teljesítenek nyomás alatt, és mennyit fejlődnek a következő egy évben. Szeretném, ha a férfiak egy helyezést előrelépnének tavalyhoz képest, a nőknél pedig a bentmaradás a fő cél.”    

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!