A TF képviselői a Nemzetközi Koordinátorok Országos Találkozóján
2022. július 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Tempus Közalapítvány Nemzetközi Koordinátorok Országos Találkozójának két év szünet után, 2022. június 29 - július 1. között a Pécsi Tudományegyetem adott otthont.

A TF képviselői a Nemzetközi Koordinátorok Országos Találkozóján

fotó: Pécsi Tudományegyetem / Csortos Szabolcs

A háromnapos szakmai rendezvény célja az volt, hogy a felsőoktatási intézmények koordinátorai személyesen megismerhessék egymást, és különböző előadások, valamint workshopok útján megosszák eddigi szakmai tapasztalataikat, valamint az intézményeikben működő jó gyakorlataikat az Erasmus+ programok kapcsán. A rendezvényen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának két munkatársa: Koppa Györgyi és D’Ess Sabina Alexandra képviselte.

A konferencia első napján a házigazdák szerepében Prof. dr. Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem általános, stratégiai és nemzetközi rektorhelyettese és Prof. dr. Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Kapcsolatok igazgatója, továbbá a Tempus Közalapítvány részéről dr. Varga-Bajusz Veronika főigazgató mondott köszöntőbeszédet. Ezt követően Györke Julianna és dr. Beke Márton plenáris előadás keretében tájékoztatta a hallgatóságot a felsőoktatási ösztöndíjprogramok aktualitásairól, valamint Nadia Manzoni, az Európai Bizottság DG EAC csoportjának vezetője az Európai Bizottság Erasmus+ programot érintő döntéseit ismertette. További két kerekasztal-beszélgetésen, egyrészt az EU Egyetemi Szövetségek első generációját érintő tapasztalatok kerültek górcső alá, másrészt pedig a különböző külföldi nemzeti irodák képviselői osztották meg gondolataikat az Erasmus+ család programjait érintő módosítások kapcsán.

A második nap szakmai programjának keretében a koordinátorok az Erasmus+ koordinátori feladatok, az intézményi menedzsment, a CEEPUS program aktualitásait illetően, az Európán belüli (KA131), illetve kívüli (KA107) mobilitások tematikájában, a kreditbeszámítás és mobilitási ablak létrehozása, valamint a felsőoktatási nemzetközi programok intézményi kommunikációját illetően ismerhették meg a különböző intézményekben működtetett struktúrákat és jó gyakorlatokat. A szakmai programok után a házigazdák kulturális programokkal és díjkiosztóval egybekötött gálaesttel kápráztatták el a résztvevőket.

Végül a konferencia utolsó napján inspirációs délelőtt keretében a hallgatóság hét különböző előadás keretében kaphatott ihletett az Eramus+ Programok adta lehetőségek kiaknázására. Bemutatták az Eötvös Loránd Tudományegyetem kifejlesztette koordinátori bónuszrendszert és az intézmény Teach with E+ Projekt eredményeinek intézményi használatát, a Budapesti Gazdasági Egyetem Erasmus+ programokat érintő kommunikációs stratégiáját, a Gál Ferenc Egyetem létrehozta Online kisokos és tematikus kvíz hallgatóknak projektjét, az International Business School diákok nemzetközi közösségét érintő programsorozatát, a Magyar Táncművészeti Egyetem kubai tanulmányútjának eredményeit, valamint a Pécsi Tudományegyetem Blended Intensive Programok (BIP) szervezését érintő tanulságait is. A rendezvény zárásaként pedig az Oktatási Hivatal munkatársai ismertették a nemzetköziesítést érintő kutatásaik legfrissebb eredményeit. Az Egyetemet képviselő delegáció szerint a rendezvényen elhangzott információk és szerzett tapasztalatok nagyban elősegíthetik a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem nemzetköziesítési folyamatának előmozdítását.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!