Elhunyt Törőcsik András
2022. július 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Genzwein Ferenc sokat tett Törőcsik Andrásért, aki szombaton, 67 éves korában elhunyt. A legendás játékos halála kapcsán a Testnevelési Egyetem kancellárja a Nemzeti Sportnak elmondta, elsőként a Piramis-énekes, Révész Sándor hívta: igaz a hír, Törő tényleg nincs többé? 

A magyar válogatottban 1976-tól 1984-ig 45 mérkőzésen szerepelt és 12-szer volt eredményes. Pályára lépett az 1978-as és 1982-es világbajnokságon. Klubszinten az Újpesti Dózsa csapatában 236 mérkőzésen 69 gólt lőtt, majd légiósként, Franciaországban a Montpellier-nél eltöltött szezon után a Volán SC és az MTK-VM játékosa volt. Törőcsik András tüdőgyulladás következtében, a Honvédkórházban hunyt el.

„Sanyi is kórházban volt, Andris is – sóhajtott a kancellár. – Reménykedtem, imádkoztam, és amit tőlem, telt, megpróbáltam megtenni, hogy meggyógyuljanak mindketten. Két hasonló egyéniség, két zseni a saját területén... Örök büszkeség számomra, hogy általam ragyogó barátságba kerültek ők ketten. Pénteken beszéltünk arról, hogy Törőt átszállítják a Honvédkórházba, hallottam, hogy lázas, de arra senki sem számított, hogy szombaton délelőtt csörög a telefon: Andris elment.”

Sír a telefon: barátok, futballisták, edzők, szurkolók jelentkeztek egész nap, mindenki gyászol.

A művészvilágot is megrendítette a hír: egy másik énekesgéniusz, Horváth Charlie is megosztotta a barátjával, mennyire lesújtotta a hír. Néhány hete Törőcsik András kihozták a rehabilitációs központból, és Genzwein Ferenchez ment – a Vasas korábbi edzője rengeteget tett a gyógyulása érdekében, és nem tudja elfogadni a tényt, hogy nem találkoznak már a földi életben: 

„Sírok, sírok, nem tudok más tenni. Pótolhatatlan veszteség érte a magyar labdarúgást, mi pedig a legjobb barátunkat veszítettük el...”

A legendás csatárt korábbi klubja saját halottjának tekinti, az Újpest honlapján ez olvasható: 

„Sajnos ismét egy ikon távozott közülünk, de tudjuk, hogy a menyei futballpályán zeng majd, hogy »Táncolj, Törő!«”

Elhunyt Töröcsik András

fotó: Magyar Nemzet

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!