Sikeres volt a Nemzetközi Sportdiplomáciai Fórum a TF-en
2022. május 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyedülálló rendezvénnyel ünnepelte a pingpong diplomácia 50. évfordulóját: a május 6-án tartott TES-D sportdiplomáciai kísérleti projekt workshopon nyolc országból csaknem száz érdeklődő (beleértve az online csatlakozókat is) vett részt.

A rendezvényen dr. habil. Sterbenz Tamás, a TF rektora és dr. habil. Kádár Judit nemzetközi igazgató mondott köszöntőt. Az esemény díszvendége Taróczy Balázs barcelonai főkonzul, korábbi kétszeres Grand Slam-győztes és sikeres Sport Diplomáciai tevékenységért elismert teniszező volt.

A fórum délelőtti magyar nyelvű szekciójában a műhelymunka résztvevői a sportdiplomácia fogalmát, továbbá az ahhoz szükséges készségeket vitatták meg. Ennek keretén belül „Mi a sportdiplomácia?” címmel tartott prezentációt Mladenovics Anna a Zágrábi Magyar Intézet felkészülő intézményvezetője és D’Ess Sabina, a TF Nemzetközi Igazgatóságának nemzetközi kapcsolatok referense, majd Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) főosztályvezetője a KKM Sportdiplomáciai projektjeiről tartott előadást. A szekció zárásaként Garamvölgyi Bence, a Budapesti Sportszolgáltató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a TF doktorjelöltje tartott prezentációt „Alulról szerveződő sportdiplomácia” címmel. A bevezető, gondolatébresztő előadásokat követően a vendégeket négy különböző csoportba osztották (diplomáciából érkezők, sportból érkezők, hallgatók, vegyes), és minden csoport egy sportdiplomáciához köthető feladatot oldott meg.

Sikeres volt a Nemzetközi Sportdiplomáciai Fórum a TF-en

A délutáni, angol nyelven tartott kerekasztal-beszélgetés középpontjában a sportdiplomácia érdekes helyzetei, kihívásai és a jó gyakorlatok álltak. A szekción részt vettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a TF Sportdiplomáciai Tanszékének tagjai, valamint a TF sportdiplomáciai posztgraduális programjának jelenlegi és egykori résztvevői. A szekciót online is közvetítettek, így a világ más részein élő diplomaták és a konzulátusok képviselői is bekapcsolódhattak a beszélgetésbe. Végül a TF partnerintézményeiből összesen öt ország 45 résztvevője csatlakozott a programhoz. A visszajelzések alapján az értekezés mindenki számára tanulságosnak bizonyult.

Sikeres volt a Nemzetközi Sportdiplomáciai Fórum a TF-en

A fórum kísérőprogramjaként „Játssz a békéért!” elnevezésű nemzetközi asztalitenisz-bajnokságot és teqpongbemutatót rendeztek, amivel a résztvevők a pingpong-diplomácia 50. évfordulójára, valamint a Magyar Sport Napjára emlékeztek. A mini bajnokságon összesen nyolc csapat játszott barátságos mérkőzést, közöttük a Társadalomtudományi Tanszék csapata is. Köszönet a Magyar Asztalitenisz-szövetség, valamint a Teqball Kft. támogatásáért, amely nélkül nem valósulhatott volna meg a program.

A rendezvény részeként a TF és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jótékonysági adománygyűjtést szervezett az orosz-ukrán háború elől menekülők és a hátrányos helyzetű magyar gyerekek számára. Az adakozni vágyók az egyetem aulájában elhelyezett urnában és gyűjtődobozban helyezhették el adományaikat.

Kép: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!