40 éve történt: két kézilabda BEK-győzelem Mocsai Lajossal és Kovács Lászlóval
2022. május 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Pontosan 40 évvel ezelőtt, 1982. május 8-án és 9-én sporttörténeti jelentőségű tettet hajtott végre két magyar kézilabda-klubcsapat. A Bp. Honvéd férfi együttese és a Vasas női csapata is elhódította a legrangosabb európai klubtrófeát, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a mai Bajnokok Ligája elődjét – mindezt 24 óra leforgása alatt. Mindkét diadalban elévülhetetlen szerep jutott edzőként az erős TF-es kötődésű Kovács Lászlónak (Honvéd) és prof. dr. h. c. Mocsai Lajosnak (Vasas), akik nemcsak edzőkollégák, hanem jó barátok is voltak egyben.

Talán még sokan emlékeznek 1982. május 8-ra: ezen a napon nyerte meg ugyanis a Bajnokcsapatok Európa Kupáját a Budapest Honvéd férfi kézilabdacsapata, amelynek edzője a TF korábbi diákja, majd a Sportjáték Tanszéken 40 éven át oktató Kovács László volt. Azon a nevezetes napon a Honvéd-fiúk feltűnő magabiztossággal győzték le a svájci St. Gallent, és kettős győzelemmel lettek BEK-győztesek (akkoriban még oda-visszavágó alapon döntötték el a kupa sorsát).

40 éve történt: két kézilabda BEK győzelem Mocsai Lajossal és Kovács Lászlóval (Németh)

fotó: JochaPress

„A mérkőzés előtt próbáltam minél alaposabban feltérképezni ellenfelünket – idézte fel az előzményeket a most 82 éves Kovács László, aki mind a mai napig aktív: szaktatácsadóként igyekszik segíteni a hazai edző- és játékosképzést a Magyar Kézilabda-szövetségnél. – Hozzá kell tennem ugyanakkor, hogy a svájciak is alaposan felkészültek belőlünk. Különös vágy hajtott, hiszen elégtételt akartam venni azért, hogy 1966-ban a Honvéd játékosaként »csupán« ezüstérmet nyertem a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Bár a svájci kézilabda akkoriban még nem jegyzett sikereket, a St. Gallent remek játékosok alkották, ráadásul meglepő eredményeket ért el. Szerencsére azonban a Honvéd is csúcsformában volt. Igazi profi játékosok alkották a csapatot, így nem csoda, hogy kiemelkedett a magyar férfi mezőnyből. Őri Péter, Kovács Péter és Kenyeres József vezérletével legyőztük a svájciakat, amire meleg szívvel emlékszem vissza, ám kicsit szomorkás is vagyok, hiszen magyar férfi kézilabdacsapatnak azóta sem sikerült elhódítania a legrangosabb európai klubtrófeát. A történethez hozzátartozik, hogy amikor a döntő másnapján hazaérkeztünk, első utunk a Vasas Fáy utcai csarnokába vezetett, ahol szemtanúi lehettünk a lányok BEK-győzelmének.”    

Az a nap pedig május 9-e, a győzelem napja volt. Ekkor lett ugyanis Európa legjobbja a Vasas női kézilabdacsapata, amelyet az akkor 28 éves Mocsai Lajos vezényelt a csúcsra. Kovács László tanítványa, kollégája és jó barátja az akkor verhetetlennek hitt jugoszláv Radnicski Beograd orra elől halászta el a BEK-serleget.

40 éve történt: két kézilabda BEK győzelem Mocsai Lajossal és Kovács Lászlóval (Mocsai)

Mocsai Lajos a Magyar Sportcsillagok Falának átadásán

„Az előző években a Vasas már többször is a BEK-siker kapujában állt, de rendre elbukott – emlékszik vissza prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem fenntartó alapítványának kuratóriumi elnöke, aki az 1981/1982-es idény közben vette át a csapat irányítását. – Csík Jánostól örököltem meg az együttest, és már az elődöntőben sem volt könnyű dolgunk, hiszen a számos szovjet válogatottat felvonultató, világverő Szpartak Kijevvel néztünk farkasszemet, amelynek edzője Igor Turcsin volt. Bár ötgólós hátránnyal zártuk a párharc első felvonását, a visszavágón minden kétkedőre rácáfoltunk, és megleptük ellenfelünket. Már 11 góllal is vezettünk, és végül hétgólos győzelmet aratva bejutottunk a döntőbe. Itt a jugoszláv Radnicski Beograd várt ránk, amelyben olyan világsztárok kézilabdáztak, mint amilyen minden idők egyik legjobb kézilabdajátékosa, az olimpiai bajnok Szvetlana Kitics is volt. A döntő első meccsén három góllal kikaptunk, de bizakodva vártuk a budapesti visszavágót. Óriási volt az érdeklődés, a Fáy utcai csarnokban még a vastraverzen is lógtak a szurkolók. Végül fejet hajtott előttünk a jugoszláv válogatottakkal felálló ellenfelünk, és tíz góllal nyertünk. Ez a BEK-győzelem óriási lökést adott edzői karrieremnek: a Bp. Honvéd férficsapatának vezetőedzője lettem, majd 1986-ban, 32 évesen vb-ezüstérmet nyertem a férfi kéziválogatottal.” 

Bár Mocsai Lajos már visszavonult az edzősködéstől, és Kovács László sem tanít már nálunk, a TF-en továbbra is erős a kézilabdavonal. Erre a legjobb példa dr. Ökrös Csaba, a Sportjáték Tanszék vezetője, akinek odaadó szakmai munkáját 2019-ben elismerő oklevéllel díjazta a Magyar Kézilabda-szövetség.

A Budapest Honvéd 1982-es BEK-győztes férfi együttesének tagjai: Illés Sándor, Cseri Péter, Kovács Péter, Iványi László, Őry Péter, Nagy Róbert, Szőke István, Somogyi László, Szabó István, Jegenyés Alpár, Kenyeres József, Kárpáti Miklós. Vezetőedző: Kovács László

A Vasas 1982-es BEK-győztes női együttesének tagjai: Vadász Józsefné, Őryné Győrvári Györgyi, Gabuláné Briznay Margit, Gódorné Nagy Marianna, Csík Jánosné, Barna Ildikó, Kuruczné Szabadfi Anikó, Liskáné Balogh Zsuzsa, Fehérné Gombai Katalin, Sterbinszky Amália, Rácz Mariann, Angyal Éva. Vezetőedző: Mocsai Lajos   

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!