Hírek

Bemutatták a Vezetni szívvel-lélekkel című kosárlabdaszakkönyvet

Újabb könyvbemutatót tartottak a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem könyvtárában. Ezúttal a Soproni Darazsak Sportakadémia és a TF stratégiai együttműködésének eredményeként, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával magyarul is megjelent Vezetni szívvel-lélekkel című kosárlabdaszakkönyvet ismerhettük meg.

Bemutatták a Vezetni szívvel-lélekkel című kosárlabdaszakkönyvet

A mű Mike Krzyzewski legendás amerikai kosárlabdaedző munkája, amely hasznos és egyedülálló iránymutatásokat ad a szerző tréneri hivatásáról és irányelveiről. A „K edzőnek” becézett szakember szövetségi kapitányként korábban három olimpiát nyert az amerikai válogatottal.

Az eseményen jelen volt dr. habil. Sterbenz Tamás, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, a női kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke, dr. Sáfár Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a sportakadémiák működésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa, a TF Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpontjának adjunktusa, Czukorné Hollós Anna, a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója, Sterbenz László, a Sopron KC szakmai igazgatója, a kiadvány fordítója, valamint Molnár Balázs ügyvezető igazgató.

Bemutatták a Vezetni-szívvel lélekkel című kosárlabdaszakkönyvet

Az eseményt Sterbenz Tamás nyitotta meg, aki hangsúlyozta, különleges alkalom a mostani, hiszen olyan kiadványt mutatnak be, amely nem kizárólag a TF gondozásában jelent meg.

„Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a könyv a hazai kosárlabda-szövetség, a Módszertani Központ, a Soproni Sportakadémia és a TF közös munkájának eredménye, amelynek sok mindenkihez el kell jutnia, kiváltképpen a magyar kosárlabdaedzőkhöz. Tartalma miatt arra fogom kérni a tanszékvezetőket és a szakfelelős kollégákat, hogy ne csak a kosarasoknak legyen tananyag, hanem minden edzőnek is.”

Bemutatták a Vezetni szívvel-lélekkel című kosárlabdaszakkönyvet (Szalay Ferenc)

Szalay Ferenc – aki korábban a TF-en szerzett diplomát – először gratulált a jelen lévő soproniaknak a felnőtt női együttes, a Sopron Basket Euroliga-győzelméhez, majd a Sterbenz Tamás által korábban, még a szövetség főtitkáraként útjára indított fejlesztési programot dicsérte, amely jelentős szerepet játszott abban, hogy sikerült újra emelkedő pályára állítani a sportágat Magyarországon.

„Évek óta beszélgetünk a TF-fel arról, hogy a klubokon és a szakosztályokon belül legfőbb ideje külön kezelnünk a sportszakmai vezetést és a gazdasági menedzsmentet. Ma nálunk sajnos még nem igazán válik szét a kettő, holott másképpen kell vezetni egy céget, mint egy sportklubot. Úgy vélem, ez a könyv sok mindenki fejében rendet teremthet. Sokféleképpen lehet vezetni, de mindenkinek azt a területet kell vezetnie, amihez ért” – emelte ki az MKOSZ elnöke.

„A tanulás soha véget nem érő folyamat” – mondta dr. Sáfár Sándor, aki nyomatékosította: a honi kosárlabda valóban fejlődésnek indult, és ebben az is szerepet játszik, hogy egyre több szakkönyv jelenik meg a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ támogatásával.   

Molnár Balázs ügyvezető igazgató felidézte, hogy 2020 derekán a soproni klub és az egyetem stratégiai megállapodást kötött, amelynek részeként elhatározták, hogy honosítják a különböző kosárlabda-szakirodalmakat. Kiemelte, külön öröm számára, hogy a könyv fordítója a soproni klub egyik korábbi sikeredzője, aki a felnőtt női csapattal háromszor nyert magyar bajnokságot és kétszer Magyar-kupát. Hangsúlyozta, hogy ez a könyv a sportakadémia első ilyen jellegű kiadványa, amelyet a közeljövőben továbbiak követnek majd.

Bemutatták a Vezetni szívvel-lélekkel című kosárlabdaszakkönyvet (Sterbenz László)

Sterbenz László tavaly március 1-jén állt neki a könyv fordításának, és hat hónap alatt végzett a munkával.

„Mivel nem csak napi egy-egy órát akartam rászánni a fordításra, szükségem volt teljes napokra, amikor kizárólag a könyvre tudtam összpontosítani. A szaknyelvvel természetesen nem volt gondom, akkor lett volna igazán bajom, ha szépirodalmat, például Shakespeare-t kellett volna fordítanom… A műben a hétköznapi életről szóló részek ugyanakkor némi fejtörést okoztak, de ekkor eszembe jutottak édesanyám szavai. Ő azt mondta, nem azt a nyelvet kell jól bírni, amelyről fordítok, hanem azt, amelyikre.”

kosárlabda,Emberi Erőforrások Minisztériuma,könyvbemutató,Sáfár Sándor,Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ,Soproni Darazsak Sportakadémia,Szalay Ferenc,Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ),Sterbenz László,Sopron KC,Molnár Balázs
Sport Coaching BA and MSc Programs application deadline extended