Jókay Zoltán felért a csúcsra, és ott is maradt
2022. május 3.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mi is beszámoltunk róla, hogy Jókay Zoltán, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportjáték Tanszékének mestertanára ebben az idényben is halmozta az aranyérmeket a Pénzügyőr férfi röplabdacsapatának vezetőedzőjeként: akárcsak tavaly, együttesével elhódította a Magyar Kupát, majd pedig az élvonalbeli bajnoki címet.

Jókay Zoltán felért a csúcsra, és ott is maradt

fotó: Pénzügyőr SE

„Szokták mondani, hogy a csúcson maradni nehezebb, mint eljutni oda, nos, ezt most mi is tapasztaltuk – állapította meg érdeklődésünkre az 54 esztendős szakember. – A bajnokság elődöntőjében a MAFC összesítésben 2:1-re vezetett ellenünk, közelebb állt a döntőbe jutáshoz, érezhető volt hullámvölgybe kerülésünk. Ilyenkor azért elgondolkodik az edző: mit rontottunk el, hol hibáztunk, miben tudunk segíteni, mit kellene máshogy csinálni?”

Az eredménysor jelzi, sikerült összeszedni a társaságot, amely végül a maga javára fordította az izgalmas elődöntőt, hogy aztán a fináléban 3:0-s összesítéssel legyőzze a Kaposvárt.

Érdekes kérdés, hogy egy-egy jól sikerült évad után hogyan lehet fenntartani a játékosok motivációját, sikeréhségét? A futball világában talán Jürgen Klopp, a Liverpool német edzőfenoménja a legjobb példa arra, hogy újak beépítésével, a rivaldafényben korábban nem csillogó játékosok előtérbe helyezésével, a versenyhelyzet még élesebbé tételével egészen csodálatos összkép varázsolható.

„A világért sem szeretném Jürgen Klopphoz hasonlítani magamat, de ez tényleg így van, jóllehet az edzők életét, a tervek és célok megfogalmazását könnyebbé teszi, ha az adott csapatnak megvan és meg is marad a magja – folytatta Jókay Zoltán. – Nálunk is történtek változások, és az újak valóban új impulzust hoztak. Az egész csapatot jellemezte a motiváltság, az elszántság, mást ne mondjak, a Magyar Kupát sorozatban harmadszor nyertük meg, így végleg megkaptuk a trófeát. Ez is egyfajta motiváció volt. Egy biztos: nagyon fontos része az edzői szakmának a játékosok érdeklődésének fenntartása.”

A Vasas női röplabdacsapatának edzőjeként négy bajnokságot és nyolc Magyar Kupát nyert, és egyszer ott is sikerült neki egymást követő két évben (2012, majd 2013) dupláznia, vagyis mindkét trófeát elhódítania.

Adja magát a kérdés: melyik szakaszát jelöli meg edzői pályája legsikeresebbjének?

„Két éve a pandémia miatt sajnos nem lehetett befejezni a bajnokságot, de mivel annyira kiemelkedtünk a mezőnyből, a szívem mélyén akkor is aranyérmesnek könyvelem el a Pénzügyőrt. S ha ehhez hozzávesszük, hogy sorozatban három Magyar Kupát nyertünk, nos, akkor ez az időszak tényleg kimagasló, hiszen aranyérmeket hozott. Mindamellett az egyik, ha nem a legnagyobb edzői erénynek azt tartom, ha az adott csapat erejétől, a rendelkezésre álló lehetőségektől függetlenül a lehető legtöbbet kihozza játékosaiból.”

Ami azt illeti, ezen a fronton is igencsak jól áll Jókay Zoltán, az aranyérmek sohasem hazudnak.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!