A TF100 programról is szó volt az összdolgozói értekezleten
2022. április 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében tartott összdolgozói értekezletet Sterbenz Tamás, a TF rektora, amelyen a Csörsz utcai építkezés állásáról és az egyetem 2025-ben esedékes 100 éves fennállása köré – stílszerűen – összdolgozói gondolkodásból épülő „TF100” programról is részletesen beszélt.

A TF100 programról is szó volt az összdolgozói értekezleten

Az Athén termet szinte teljesen megtöltő munkatársak jelenlétében megtartott értekezleten Sterbenz Tamás elmondta, „az összdolgozói értekezlet olyan műfaj, ami a rektornak örömteli esemény, miközben kötelezettség is.” Nyitógondolatként emellett megköszönte a kollégák részéről a felé megnyilvánuló töretlen bizalmat, ahogy elmondta: „Ezt maradéktalanul érzem és élvezem. Azt szeretném, hogyha ez kitartana a következő években is. Remélem, hogy a kollégák is érzik, hogy részemről is megvan mindenki felé a bizalom.” 

Ezt követően Sterbenz Tamás külön köszöntötte az egyetemet fenntartó Alapítvány kuratóriumi elnökét, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost, aki a rektori összegzés után kitért az egyetem és az Alapítvány kapcsolatára is.

A TF rektora beszédét három részre osztotta: elsőként összegezte, hogy mi történt a modellváltás óta eltelt időszakban, ezt követően szó volt a jelenleg zajló fontosabb folyamatokról és végül, zárásként szóba került, hogy a következő tanévnek melyek a főbb céljai, és mindaz esetleg milyen átalakulásokkal járhat.

Sterbenz Tamás Új távlatok nyílnak a TE n 1536x864

Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora 

A modellváltás már az elmúlt időszakban is komoly szervezeti átalakulásokkal és jelentős forrásnövekedéssel járt, hangzott el. Az elfogadott költségvetés alapján a korábbi, körülbelül 3,5 milliárdos éves költségvetés helyett már jóval többel, közel 6 milliárd forinttal gazdálkodhat a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem.

„Az alapítványi struktúrára való áttérés tehát óriási felelősség. Mint a Magyar Rektori Konferencia modellváltó tagozatának tagja, elmondhatom, ott is sok diskurzus folyik arról, hogy az egyértelműen igen pozitív változást miként lehet hatékonyan napi gyakorlattá formálni. Ebben a vonatkozásban úgy gondolom, a TF jó helyzetben van, mert az együttműködésünk az Alapítvánnyal több tényező miatt is roppant gördülékeny. Azt érzem, hogy a személyes jó kapcsolat és a közös célok miatt igen hatékonyan tudunk együtt dolgozni” – mondta el Sterbenz Tamás, amelyet később Mocsai Lajos is megerősített.

A tudományos terület előrelépése mellett szóba került az is, hogy dr. Borbás Beatrix vezetésével sikeres akkreditáción van túl a TF új szakképzésre vonatkozó (korábbi OKJ) vizsgaközpontja, amely hamarosan megkezdheti működését.

„Napjainkban már csak felsőoktatási intézményhez rendelt szervezeti egységben lehet vizsgázni. Ezen a területen mi akarunk az ország első számú vizsgaközpontja lenni. Azt remélem, egy-két hónapon belül már komoly vizsgázói létszám fog eljönni az egyetemünkre” – zárta ezt a gondolatát a TF rektora.

Szintén meghatározó lépésnek nevezte Sterbenz Tamás, hogy a tanítási rend változtatása előkészítés alatt van, így ősztől várhatóan rövidebb, intenzívebb szemeszterekre tér át az egyetem és fontosnak nevezte az angol nyelvű edzőképzések elfogadását, mivel „hiszek abban, hogy a TF-nek az egyik fontos, talán legfontosabb képzése nemzetközi szinten az olyan edzőképzés, aminek hátterét a kiemelkedően eredményes magyar sport nyújtja.”

Itt tért át a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora a közelgő 100 éves jubileumra.

„Áttérve a legizgalmasabb és sok energiát igénylő projektre, a „TF100”-ra. Először is, úgy látom, hogy nem is viszi az energiát, mert mindenki nagy lelkesedéssel vesz részt benne. A „TF100” nevű projektünk három alprogramra bontható. Az egyik a kampusz élményközpontú, a hallgatói szempontokat figyelembe vevő fejlesztése, amivel egy tapasztalt service design-csapatot bíztunk meg. Más egyetemeken, a hazai felsőoktatásban már sor került hasonlóra, engem leginkább a MOME-n végzett munka győzött meg. Nagyon szeretnénk mi is olyan kampusszal rendelkezni, ahova mindig örömmel jönnek a hallgatók és minden munkavállalónk, miközben azt érezzük, hogy ez egy tudományra, sportra, az oktatásra és szolgáltatásra is megfelelő modern otthon. Rengeteg workshopon sok-sok ötlet és meglátás születik. Biztos vagyok abban, hogy mindannyiunk munkájából összeáll egy olyan közös kép, amely a kampuszfejlesztésnek is irányt ad.”

Sterbenz Tamás elmondta, hogy a „TF100”-on belül a másik alprojekt egy szervezetfejlesztési tanácsadás, ami alapján várhatóan a júniusi szenátus elé kerül egy még hatékonyabb szervezeti struktúra. A program harmadik eleme az a centenáriumi bizottság, amit Sebestyén László vezet és a tagokat Mocsai Lajos elnök úr kérte fel. A bizottság azért jött létre, hogy az egyetem fennállásának 100 éves évfordulóját 2025-ben méltóképpen megünnepelje.

A tájékoztatón sok egyéb fontos téma mellett az is elhangzott, hogy Budapest legfrekventáltabb pontján lévő sportberuházás, a Csörsz utcában található Koltai Jenő sportközpont építése megfelelő ütemben halad. Később kiderült, hogy ebben Mocsai Lajos elnök úrnak elévülhetetlen érdemei vannak egy néhány héttel ezelőtti tárgyalás nyomán.

Ahogy a TF rektora az értekezleten elmondta: „Jó eséllyel jövő áprilisban egy hasonló összdolgozói értekezletre már ott kerülhet sor. A nyári diplomaátadó ünnepségre pedig bizonyosan.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!