Prof. dr. John Barnes lesz a TF vendégprofesszora
2022. április 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Örömteli hír, hogy prof. dr. John Barnes, az Új-Mexikói Egyetem (UNM) sportigazgatás-professzora a magyar-amerikai Fulbright-ösztöndíjprogram támogatásával a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tölti a 2023-as tavaszi szemesztert. A hazájában elismert szakember kutatásokban vesz majd részt, továbbá „Vezetés az egyetemi sportban” témakörben tart órákat angol nyelven.

Prof. dr. John Barnes lesz a TF vendégprofesszora

John Barnes 2019-ben, a Sport és Innováció Nemzetközi Konferencián (fotó: Vidor Gergely)

Az 1946-ban alapított Fulbright oktatói, kutatói és diákösztöndíj-program a világ legnagyobb és legváltozatosabb nemzetközi oktatási csereprogramja, amelynek célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az Egyesült Államok és más országok lakosait.

„Nem tudom szavakba önteni, mennyire örülök a lehetőségnek – mondta dr. Barnes. – Reményeim szerint gyümölcsöző együttműködést alakítunk ki budapesti partnereinkkel, különös tekintettel fogadóintézményemre, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre.”

A kapcsolat a TF-fel 2017 nyaráig nyúlik vissza, amikor az egyetem egyik karának oktatói hathetes nyelvtanfolyamon vettek részt a UNM kampuszán. Ezután minden évben egy-egy kar oktatói utaztak az Egyesült Államokba, hogy részt vegyenek angol nyelvű képzéseken és workshopokon, amelyeket a UNM különböző programjai – sportigazgatás, testnevelés és tanárképző, valamint testmozgástudomány – keretein belül szerveztek. 2019-ben felkérték dr. Barnest, legyen a Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia főelőadója.

A professzor fő érdeklődési területe, hogy a különböző országok milyen sportélményeket nyújtanak az egyetemi hallgatók és sportolók számára. Mivel Magyarországon a felsőoktatás sportja – legalábbis a tengerentúli országokéhoz képest – még gyerekcipőben jár, Barnes szerint hazánk tökéletes helyszín, hogy valós környezetben teszteljék a hallgatóknak szánt szolgáltatásokat.

A vendégelőadó emellett két kurzust is tart, amelyet kifejezetten a Fulbright-ösztöndíjprogramra terveztek. Az egyik a sportvezetésről, a másik az észak-amerikai sportrendszerekről nyújt áttekintést.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!