Konferenciát tartott a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetsége a TF-en
2022. április 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jelentős érdeklődés kísérte a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetsége, az IASP európai divíziója egynapos konferenciáját és műhelytalálkozóját, amelynek a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem adott otthont pénteken.

Konferenciát tartott a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetsége a TF-en

A több mint 100 fős rendezvényen – amely az Ipari-, Tudományos, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesülete (IPE) szervezésében valósult meg – 13 országból érkeztek résztvevők, hogy megvitassák nézeteiket „Az új technológiák társadalmasítása az innovációs ökoszisztémákban” című témakörben. A konferencián jelen volt dr. habil Sterbenz Tamás, a TF rektora, valamint prof. dr. habil. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora is.

Az angol nyelven zajló eseményt a TF Nemzetközi Kapcsolatok igazgatója, dr. habil. Kádár Judit nyitotta meg, aki egyben a moderátor szerepét is betöltötte.

Először Ebba Lund, az IASP vezérigazgatója mondott köszöntőbeszédet. „A pandémia miatti korlátozásokat követően nagyon jó végre újra együtt lenni, és személyesen találkozni – kezdte mondandóját. – Kapcsolatunk Magyarországgal hosszú múltra tekint vissza, így örömmel jöttünk önökhöz. Köszönjük a szervezők, az IPE, továbbá a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem odaadó segítségét és vendégszeretetét. Rendkívül széles a workshop témakínálata, de van is mit megbeszélnünk, hiszen számos kihívásra – pandémia, az orosz-ukrán konfliktus lehetséges hatásai, klímaváltozás – kell választ találnunk közösen a közeljövőben.”   

A folytatásban Salvatore Majorana, az IASP európai divíziójának elnöke szólalt fel, majd prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a TF-et működtető, közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöke szólt a résztvevőkhöz. Beszédében kitért az egyetem innovációk iránti elkötelezettségére, továbbá hangsúlyozta, hogy az intézmény örömmel ad otthont ilyen volumenű és fontosságú rendezvényeknek.

Ezt követően dr. Dávid Roland, az IPE stratégiai igazgatója, valamint Mórucz Norbert, az IPE elnöke lépett a pulpitusra, a megnyitó zárásaként pedig Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára mutatta be a magyar innovációs ökoszisztémát a jelenlévőknek.

A rendezvényen négy panelbeszélgetést tartottak, amelyek középpontjában az autonóm járművek és az intelligens mobilitási eszközök, üzleti és startup inkubáció, a kiberbiztonsági innováció és a mesterséges intelligencia, a jövő tervezésének új módszerei, illetve a fenntartható fejlődés kapcsolata állt.  

Az eseményen jelen volt több kiállító is, többek között a Soproni Egyetem, az Óbudai Egyetem, a TSO Medical Hungary, a DigiFol, az Xi Agency és a Hungarian Start-up University Program.

A tudományos nap gálavacsorával és kulturális programmal zárult, amelyen az Ephemere Duo, valamint a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész BA néptánc szakirányú hallgatói. A fellépések nagyon jó fogadtatásra találtak a hazai és nemzetközi vendégek körében. 

fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!