A Testnevelési Egyetem is segíti a parasport fejlődését
2022. január 20.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kiemelkedő eredménnyel zárta a tavalyi paralimpiát a magyar küldöttség, sportolóink hét arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet szereztek a tokiói játékokon. Jól érzékelhetőn fejlődési pályán van a magyar parasport, amihez plusz töltetet ad a Testnevelési Egyetemen zajló inkluzív oktatás.

A Testnevelési Egyetem is segíti a parasport fejlődését

„Hiányterületet fed le, mert önmagában nincs parasport edzőképzés –hangsúlyozta megkeresésünkkor Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) főtitkára. – Egyre inkább fejlődik a parasport, és ezzel az oktatással az is a célunk, hogy minél többen megismerkedjenek e terület sajátosságával. Ez az oktatás testnevelő tanároknak is szól, hiszen megtanulják, hogyan bánjanak a megváltozott képességű gyerekekkel, egyszersmind megismerkednek a lehetőségekkel, hogyan varázsolhatják számukra teljes értékűvé a testnevelés órákat.”

A képzést elvégző szakemberek testnevelőként vagy éppen edzőként is tudják majd kamatoztatni a TE-n felhalmozott tudást, az MPB pedig igyekszik biztosítani számukra az elhelyezkedést a parasport területén.

„Más sportágak edzői is részt vettek, illetve vesznek az inkluzív oktatáson, mert ezáltal megismerhetik egyebek mellett a parasportban alkalmazott mozgásformákat, ezzel is szélesítve tudásukat” – tette hozzá Urr Anita.

Az MPB tervezi az ösztöndíj támogatást, s ennek érdekében megpróbál minél több forrást megtalálni a lehetőségek megvalósításához.

„Az elmúlt évek jó gyakorlatai révén sikerült jelentős mértékű fejlődést elérni, ami megmutatkozott a tavalyi tokiói paralimpián is – folytatta Urr Anita. – A Magyar Paralimpiai Bizottság számos programot indított a sportolók és a szakemberek számára, a sikerek pedig széles társadalmi elismerést és elfogadottságot is hoztak, nem is beszélve arról, hogy mindezek hatására még többen kezdhetnek el sportolni.”

Az inkluzív oktatásra Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta is jelentkezett, mert aktív pályafutása befejezését követően sem szeretne elszakadni a területtől.

„Amíg versenyzek, nyilván nem végezhetek teljes értékű edzői munkát, de alacsonyabb szinten addig is szívesen foglalkoznék gyerekekkel, esetleg kisebb csoportokkal, akár segédedzőként – mondta érdeklődésünkre a 23 esztendős magyar csillag. – Azért jelentkeztem a Testnevelési Egyetem inkluzív oktatására, mert szeretném megtanulni és elsajátítani a szakmát, hiszen élsportolói karrierem befejezését követően edzőként vagy sportszakemberként kívánom segíteni a magyar parasportot. Az előadók és a tanárok tudásából, tapasztalataiból is szeretnék meríteni. Atlétaként jelentős tapasztalattal vagyok már felvértezve, de pontosan tudom, hogy gyerekek esetében mindenkinél más-más módon kell elősegíteni a fejlődést, a versenyképességet, és ez különösen érvényes a fogyatékos sportolóknál. Ezért is szeretném a lehető legtöbbet megtanulni erről a csodálatos szakmáról.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!