Dr. Lacza Zsombor: „Világszínvonalra törekszünk”
2022. január 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Több mint tíz év elteltével tavaly ősszel ismét elindult a sportegészségügyi ellátás a Testnevelési Egyetemen, és örömmel újságoljuk, hogy egyre inkább szélesedik a „repertoárja”. A múlt héten ugyanis elkezdte működését az intézményben a gyógytorna-szolgáltatás.

Dr. Lacza Zsombor: Világszínvonalra törekszünk

„Jelentős igény mutatkozott rá, mert más most megállapítható, hogy nagy az érdeklődés iránta – mondta megkeresésünkkor Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese. – Két új gyógytornászunk van, akik elsősorban a mozgásszervi megbetegedések, illetve a sportrehabilitáció terén dolgoznak.”

A szolgáltatás egyelőre csak az egyetemen belül működik, vagyis az intézmény hallgatói és dolgozói, valamint a TFSE sportolói vehetik igénybe, de tervben van a célközönség kiszélesítése, mert hiánypótló szakterületről van szó.

„Egy-egy sérülés vagy műtét utáni rehabilitáció másutt is működik, csakhogy ott véget is ér a sportoló egészségessé nyilvánításával – folytatta Lacza Zsombor. – Mi azonban ennél többet adunk és nyújtunk, a sportba történő visszatérést tesszük még inkább zökkenőmentessé akár sérülés, akár fáradás, akár puszta inaktivitás után a sportolók számára. Egy szó, mint száz, azokat segítjük, akik már gyógyultak, de még nem állnak készen teljesen a sportolásra.”

A TE tudományos rektorhelyettese ortopédusként dolgozik az újonnan beinduló területen, munkáját a gyógytornászok mellett mozgáselemző és kardiológus kollégák egyaránt segítik. Mint mondta, már most kitöltik teljes munkaidejüket, olyan nagy az érdeklődés, de innen is van, sőt lesz is feljebb.

„A sportegészségügyi ellátásban most építjük a láncot – utalt Lacza Zsombor a szolgáltatás már zajló, illetve tervezett kibővítésére. – Mindenben a legjobbra, a világszínvonalra törekszünk, egyszersmind arra, hogy a Testnevelési Egyetem önálló márkanév legyen. Ezzel kapcsolatban büszkén mondhatom, hogy vállalkozásokkal együttműködve vannak saját fejlesztéseink. Az egyiknél az alsó végtagi instabilitást vizsgáljuk, a másiknál pedig mozgásanalízist végzünk futásnál, járásnál.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!