A magyar kormány partnerként tekint a modellváltó egyetemekre
2021. november 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A kormány stratégiai partnerként tekint a modellváltó egyetemekre céljainak megvalósításában – mondta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a hét elején Veszprémben "A megújuló felsőoktatás ünnepe" elnevezésű rendezvényen, amelyen ott volt Dr. habil. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Dr. Lacza Zsombor tudományos rektorhelyettes, míg a TE kuratóriumát Vida József képviselte.

A magyar kormány partnerként tekint a modellváltó egyetemekre

Palkovics László beszédében kiemelte: a felsőoktatási intézmények modellváltása, amely 2014-ben kezdődött, eleinte nem volt zökkenőmentes, támadások kísérték, de mára 21 egyetemen sikeresen megvalósult. A modellváltás egyúttal a finanszírozás átalakítását is jelenti, a felsőoktatási intézmények támogatása jövőre eléri az ezermilliárd forintot, ami egyedülálló a magyar oktatás történetében. Jelenleg is dolgoznak azon, hogy az egyetemek 2700 milliárd forintos fejlesztési igényét kielégítsék, ennek a nagy része már rendelkezésre áll.

A miniszter hangsúlyozta: a százéves struktúra átalakítása hosszú folyamat volt, amelynek egyik fontos eleme a pénzügyi háttér, a kiszámítható finanszírozás megteremtése. Mint mondta, az állam továbbra is szerepet vállal a finanszírozásban, de fenntartóból partnerré válik. Palkovics László hozzátette: az új modell elfogadottságát jelzi többek között az is, hogy idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, mint tavaly, és 180 ezer hallgató tanul modellváltó intézményben.

A magyar kormány partnerként tekint a modellváltó egyetemekre

Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos közölte: az átalakítás révén minőségi fordulatra, karakteres intézményi profil kialakulására számítanak. Az állam fontos feladata a folyamatos párbeszéd fenntartása az intézményekkel, a minőségbiztosítás erősítése - húzta alá. A kormánybiztos a nap folyamán egyébként személyesen is egyeztettet a TE vezetőivel az átalakulás folyamatairól.

A rendezvényen a modellváltó egyetemeket fenntartó alapítványok képviselői díszoklevelet vehettek át Palkovics Lászlótól. A Testnevelési Egyetem oklevelét, Mocsai Lajos kuratóriumi elnök távollétében, Sterbenz Tamás rektor vette át Palkovics Lászlótól és Stumpf Istvántól.

A magyar kormány partnerként tekint a modellváltó egyetemekre

Sterbenz Tamás szeptember elején így fogalmazott a TE-t is érintő modellváltás kapcsán: „Mostantól ötfős kuratórium felel az egyetemért, nem pedig egy minisztérium bürokratikus szervezete – ezzel senkit nem akarok megbántani –, és ez a TE iránt elkötelezett szakemberek irányításával bővebb anyagi megbecsülést, elismertséget hoz. Továbbá módosítottunk az eddig ránk erőltetett, merev belső struktúrán, immár egyértelműbb a szakmai irányítás, amelynek teljes felelősségű vezetője lett a rektor. A modellváltás még jobb teljesítményre ösztökéli az egyetem oktatóit, kutatóit, aminek egyértelmű nyertesei lesznek a hallgatók.”

Sterbenz Tamás akkor hangsúlyozta: az új távlatok megnyílásával piacképesebb fizetést kínálhatnak az egyetemen dolgozóknak, a kisebb keresetű oktatók, kutatók 40-50 százalékos béremelésre számíthatnak, kiegészítve további szolgáltatásokkal: „El kell érnünk, hogy a nagy tudással felvértezett oktatóink, kutatóink ne vállaljanak másod-, esetleg harmadállást, hanem a Testnevelési Egyetemen, házon belül kamatoztassák minden tudásukat. Erős szakmai és kutatói gárda kiépítésére törekszünk, egyúttal olyan szerződési feltételek kialakítására és biztosítására, amely vonzó a kutatói pályája elején járó sportolónak, sportszakembernek egyaránt. Feladatunk, hogy a magyar sport tudományos szakmai háttereként dolgozzunk a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a szakszövetségekkel és a kiemelt nagy klubokkal.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!