Nemzeti gyásznap
2021. november 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 4-én reggel csendes megemlékezés keretében, koszorúzással és mécsesek gyújtásával emlékeztünk az 1956-os forradalom leverésére.

Nemzeti gyásznap

Az eseményen többek közt részt vett Dr. Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem rektora és Dr. Pavlik Gábor, a TE professzora. A megemlékezésen a forradalom kivégzett és bebörtönözött áldozataira és arra a hozzávetőleg 200.000 honfitársunkra emlékeztünk, akik elhagyni kényszerültek az országot.

Ahogy az köztudott az 1956-os forradalom kezdetén a szovjet hatalom megengedőbb volt. Azonban a politikai vezetés a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután számíthatott arra, hogy a nyugati nagyhatalmak nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én hajnalban a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. A honvédségi laktanyák, repülőterek a szovjet Munkás-paraszt Vörös Hadsereg egységeinek gyűrűjébe kerültek. Az aránytalanul nagy túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi forradalma így végül elbukott.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!