Nemzeti gyásznap
2021. november 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

November 4-én reggel csendes megemlékezés keretében, koszorúzással és mécsesek gyújtásával emlékeztünk az 1956-os forradalom leverésére.

Nemzeti gyásznap

Az eseményen többek közt részt vett Dr. Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem rektora és Dr. Pavlik Gábor, a TE professzora. A megemlékezésen a forradalom kivégzett és bebörtönözött áldozataira és arra a hozzávetőleg 200.000 honfitársunkra emlékeztünk, akik elhagyni kényszerültek az országot.

Ahogy az köztudott az 1956-os forradalom kezdetén a szovjet hatalom megengedőbb volt. Azonban a politikai vezetés a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután számíthatott arra, hogy a nyugati nagyhatalmak nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én hajnalban a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. A honvédségi laktanyák, repülőterek a szovjet Munkás-paraszt Vörös Hadsereg egységeinek gyűrűjébe kerültek. Az aránytalanul nagy túlerővel szemben egyedül maradt ország több napon át folytatott hősi forradalma így végül elbukott.

Utolsó módosítás: 2021. november 4. 16:22
nyomtatás
2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!