Fülöp-szigeteki diákok a Testnevelési Egyetemen
2021. október 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Különleges eseménynek adott otthont nemrég a Testnevelési Egyetem (TE): Magyarország Fülöp-szigeteki Nagykövetsége, a Tempus Közalapítvány, valamint a TE közös szervezésében, alumni rendezvény keretén belül, Magyarországon tanuló Fülöp-szigeteki diákokat láttunk vendégül.

Fülöp szigeteki diákok a Testnevelési Egyetemen (Lehőcz Gábor, Kádár Judit)

Lehőcz Gábor konzulhelyettes és Dr. habil. Kádár Judit, az NKI igazgatója 

Az eseményt megelőzően a Testnevelési Egyetem képviseletében Dr. habil. Sterbenz Tamás, a TE rektora, Dr. habil. Kádár Judit, az egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója, Dr. Tóth Titanilla, a Fülöp-szigeteki Magyar Nagykövetség nagykövete, Lehőcz Gábor konzulhelyettes, valamint Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány igazgatója folytatott tárgyalást az együttműködés lehetőségeiről, továbbá a Testnevelési Egyetem nagyobb mértékű bevonásáról a Stipendium Hungaricum Programba.

Fülöp szigeteki diákok a Testnevelési Egyetemen (Sterbenz Tamás)

Dr. habil. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora 

A rendezvény keretében a diákok közelebbről is megismerhették egymást, és barátságos környezetben tölthettek el egy kellemes délutánt. Az állófogadást követően Dr. habil. Kádár Judit moderálásának keretében Dr. habil. Sterbenz Tamás köszöntötte az egybegyűlteket, és hangsúlyozta, mennyire fontos az intézmény kapcsolata a Fülöp-szigetekkel. Azt is megemlítette, hogy a TFSE női kosárlabdacsapata és a Fülöp-szigetek közötti barátságos mérkőzése mennyire előmozdította a csapat fejlődését.

Rektor úr megnyitója után Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány Study in Hungary igazgatója elmondta, hogy az elmúlt években a Stipendium Hungaricum programnak köszönhetően számos tengerentúli hallgató élvezhette a magyar felsőoktatási intézmények nyújtotta lehetőségeket, illetve Magyarország vendégszeretetét. Kiemelte, hogy a program páratlan lehetőséget kínál a Fülöp-szigeteki ösztöndíjasok részére, hogy egy szeletet kapjanak az Európai kultúrából, valamint arra is, hogy a legkiemelkedőbb magyar szakemberektől tanulhassanak, majd azt itt megszerzett tudást és tapasztalatot saját hazájukban kamatoztathassák.

Dr. Tóth Titanilla nagykövet asszony is üdvözölte a jelenlévőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a rendezvény úttörő szerepet tölt be a két intézmény történelmében, hiszen a múltban nem volt példa ilyen típusú együttműködésre, illetve esemény lebonyolítására. Továbbá szót ejtett arról is, hogy az itt tanuló diákok saját országuk „nagyköveteinek” is tekinthetők, hiszen ittlétük közben saját hazájukat is képviselik. Ennek kapcsán felhívta figyelmüket, hogy az itt eltöltött néhány év mekkora jelentőséggel bír életükben.

Fülöp szigeteki diákok a Testnevelési Egyetemen

Ezt követően a szervezők egy magyar néptáncműsorral kedveskedtek a hallgatóknak, amely után a táncosok a hallgatókat is bevonták, és megtanították őket egy-két egyszerű, ám annál szórakoztatóbb lépésre. A közös táncprogram során a Fülöp-szigeteki Magyar Nagykövetség konzulhelyettese, Lehőcz Gábor is beállt a fiatalok közé, így erősítve az összetartozást és a jó hangulatot.

Bízunk benne, hogy egyetemünk a jövőben hasonló rendezvényeknek adhat otthont, amelyeknek keretein belül a külföldi és magyar hallgatóknak egyaránt lehetőségük nyílik találkozni és kapcsolatot építeni egymással. Abban is reménykedünk, hogy a fent említett rendezvény új együttműködési forma kezdetét jelenti más nagykövetségek és a Testnevelési Egyetem között.

Fülöp szigeteki diákok a Testnevelési Egyetemen

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!